Hoitajan vastaanotolla käynti muuttui maksulliseksi

0

Sairaanhoitajan tai aikuisneuvonnan terveydenhoitajan sairaanhoidollinen vastaanottokäynti on tämän vuoden alusta lukien ollut terveyskeskuksessa maksullista. Asiakas maksaa 9,30 euroa enintään kolmelta käyntikerralta kalenterivuodessa. Maksu koskee 18 vuotta täyttäneitä, mutta ei veteraaneja.
Laskua ei makseta vastaanotolle ilmoittautumisen yhteydessä, vaan hoitaja tulostaa laskun asiak­kaalle käynnin päätteeksi.
– Hoidon tarpeen arviointi määrittää, ohjataanko asiakas hoitajan vai lääkärin vastaanotolle. Tämä on tärkeä perusta työllemme, avosairaanhoidon osastonhoitaja Riitta Luukkonen kertoo.
– Arvioinnin tekeminen ei ole helppoa varsinkaan puhelimessa. Siksi vastaanottoa pitävä sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja varmistaa hoidon tarpeen arvioinnin oikeellisuuden vielä vastaanottonsa yhteydessä.
– Kun laskutus hoidetaan vasta vastaanoton päätteeksi, vältytään tuplalaskulta. Jos hoitaja ohjaakin asiakkaan lääkärin vastaanotolle eli katsoo tämän tarvitsevan myös lääkärikäyntiä, peritään vain lääkärimaksu ei hoitajamaksua. Kahteen kertaan ei siis laskuteta, Luukkonen täsmentää.

Maksu peritään nimenomaan sairaanhoidollisesta käynnistä. Terveydenhoitajan pitämät ennaltaehkäisevän hoidon käynnit ovat edelleen maksuttomia.
Käyntimaksua ei myöskään peritä Marevan-hoitoon liittyvistä Inr-koekäynneistä eikä rokotusohjelman mukaisista tai matkailijan ottamista rokotuksista.
Käynti päihde- ja mielenterveysyksikkö Pilkkeen hoitajien, psykologin ja sosiaalityöntekijöiden luona on edelleen maksutonta samoin kuin käynti psykiatrian poliklinikan, nuorisopsykiatrian ja kuntouttavan psykiatrian hoitajien, psykologien ja sosiaalityöntekijöiden luona.
Sosiaali- ja terveyslautakunta teki päätöksen uusista asiakasmaksuista joulukuun kokouksessaan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.