Pääuutiset | Uutiset

Hoitajien lakko peruu vastaanottoaikoja ja vaikuttaa myös kiireelliseen hoitoon – Tays Valkeakosken päivystys kiinni

Kuva: KS Arkisto

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (Pshp) kertoo tiedotteessaan, että huomenna perjantaina kello kuudelta aamulla alkavan Tehyn ja SuPerin lakon vuoksi Taysissa lopetetaan toistaiseksi kaikki kiireetön hoito. Myös osa kiireellisestä hoidosta loppuu. Päivystys keskitetään Taysissa Acutaan.

Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella avoinna on vain dialyysihoito.

Potilaiden tulee hakeutua ensisijaisesti kotikuntansa kiirevastaanotoille ja työterveyteen.

Hätätapauksissa neuvotaan soittamaan hätänumeroon 112. Päivystysavun numero 116117 palvelee lakon aikana vain tamperelaisia, joiden palvelusta vastaa Tampereen kaupunki.

Pshp pyrkii perumaan ajat

Pshp:n mukaan asiakkaille tulee ilmoitus varatun vastaanottoajan peruuntumisesta tekstiviestillä. Sairaanhoitopiiri kehottaa vastaamaan myös tuntemattomista numeroista tuleviin puheluihin ja tarkistamaan vastaajan viestit.

Jos peruutusviestiä tai -soittoa ei tule, asiakasta kehotetaan saapumaan paikalle. Pshp pahoittelee, jos aikoja joudutaan perumaan vielä saapumisen jälkeen.

Mammografiaseulonnat on peruttu, mutta siitä ei ehditä tiedottaa asiakkaita.

Tays lähettää uudet vastaanottoajat peruuntuneiden tilalle työtaistelutoimenpiteiden lakattua.

Liittojen lakko vaikuttaa myös tekonivelsairaala Coxan toimintaan. Coxa on henkilökohtaisesti yhteydessä potilaisiinsa, joiden hoitoon lakko aiheuttaa muutoksia. 

Laboratorioyhtiö Fimlab ei ole lakon piirissä. Fimlabin toimipisteet ja polikliininen näytteenotto palvelevat normaalisti. Myös Tampereen koronanäytteenottotoiminta Nekalassa jatkuu ennallaan.

Lakko ei toistaiseksi vaikuta myöskään Sydänsairaalan toimintaan.

Neuvontapuhelin auki

Tays avaa lakon aikaisiin palveluihin keskittyvän yleisen neuvontapuhelimen, joka on torstaina 31.3. avoinna klo 16-18. Numero on 03 311 65550.

Neuvontapuhelimessa ei tehdä hoidon arviointia eikä vastata yksittäisen potilaan hoitoon, terveystietoihin tai terveydentilaan liittyviin kysymyksiin.

Perjantaista 1.4. lähtien neuvontapuhelin on avoinna joka päivä kello 7.30-16. Poliklinikoiden numeroihin ei lakkotilanteessa voida vastata.

Kiireellinen hoitokin viivästyy

Lakkoilmoituksessa on luvattu turvata suojelutyötä päivystykseen ja välttämättömän kiireellisen hoidon turvaamiseen, kuten esimerkiksi tehohoitoon sekä syövän tutkimiseen ja hoitoon.

Pshp:n tiedotteen mukaan neuvotteluissa osapuolten käsitykset suojelutyövoiman määrästä ovat kuitenkin hyvin kaukana toisistaan.

–  Näyttää ilmeiseltä, että edes aivan välttämätöntä päivystyshoitoa ja päivystystä tukevien vuodeosastojen hoitoa ei pystytä kokonaan Taysissa turvaamaan. Esimerkiksi kiireellinen syövänhoito tulee viivästymään. Työntekijäjärjestöjen kanssa käydään edelleen neuvotteluja suojelutyön määrästä, johtajaylilääkäri Juhani Sand kertoo.

Tämän hetkisen tiedon mukaan lakon on ilmoitettu loppuvan 15.4. kello kuusi.

Uusi ylityö- ja vuoronvaihtokielto

Tehy tiedottaa, että Tehy ja SuPer julistavatylityö- ja vuoronvaihtokiellon kunta-alan työpaikoille ajalle 1.4.2022 kello 6–15.4.2022 kello 6. lukuun ottamatta samaan aikaan lakossa olevia kohteita.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee SOTE-sopimuksen ja KVTES:in piirissä olevia Tehyn ja SuPerin työsopimussuhteisia jäseniä mukaan lukien työsopimussuhteiset esihenkilöt.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana työtä tehdään normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti.

MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä

Kommentoi

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.