Hoitotyön johtaja vastaa: Missä mennään koronarokotuksissa Kangasalla?

0

Koronavirusrokotteita on päästy jälleen myös Kangasalla antamaan tietyille ikäryhmille. Rokotteita on kuitenkin saatu maakuntiin edelleen vain vähän.

Kangasalan Sanomiin otti yhteyttä lukija, jonka puolisolle oli varattu rokoteaika. Aika kuitenkin peruttiin, koska puoliso täyttää 80 vuotta vasta myöhemmin.

Aiemmin ohjeistus oli se, että rokotteen saavat tässä vaiheessa tänä vuonna 80 vuotta täyttäneet.

Kysyimme Kangasalan kaupungin hoitotyön johtajalta Jenni Aunio-Ahmavuolta, missä Kangasalla tällä hetkellä mennään ja miksi suunnitelmiin tehtiin muutoksia.

Kuinka moni on saanut Kangasalla rokotteen tällä hetkellä?

– Tällä hetkellä Kangasalla on ensimmäisen annoksen saaneita 1470 ja toisen annoksen saaneita 294. Pälkäneellä ensimmäisen annoksen saaneita on 320 ja toisen annoksen saaneita 55.

– Yhteistoiminta-alueella prosenttisosuus on 5,63 prosenttia siitä väestöstä, jotka ovat mahdollisia rokotuksen ottajia, eli yli 16-vuotiaita. Todellinen rokotusten määrä on hieman suurempi, sillä tiedot rokoterekisteriin kulkevat aina pienellä viiveellä.

Paljonko Kangasala on saanut rokotetta? Onko jatkosta tietoa?

– Kaikki rokotteet menevät heti käyttöön, joten edellä mainitut luvut kertovat myös sen määrän, mitä Kangasala on rokotetta saanut. Meillä ei ole varastoissa rokotteita odottamassa.

– Tällä hetkellä toimintaa pystytään suunnittelemaan noin viikko kerrallaan.  Rokotteita tulee Pirkanmaalle, kuten muuallekin Suomeen, vain pieniä eriä kerrallaan. Tästä syystä myös rokotusaikoja tulee jakoon pienissä erissä. 

– Rokotteiden saatavuusongelmat jatkuvat myös lähiviikkoina. Kevään edetessä rokotetta pitäisi tulla koko ajan isompia määriä ja näin toimintaakin pystytään paremmin suunnittelemaan.

– Tällä hetkellä meillä on tiedossa ainoastaan viikkojen 8 ja 9 rokotemäärät. Tilanne vaatii nyt kaikilta hieman kärsivällisyyttä ja epävarmuuden sietämistä.

Keitä rokotetaan nyt ja milloin siirrytään seuraavaan ryhmään? Miksi ryhmään tehtiin kesken kaiken muutoksia?

– Tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat 80 vuotta täyttäneet ja vanhemmat kuntalaiset sekä heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat 70 vuotta täyttäneet omaishoitajat ja ikääntyneet. Myös kotihoidon asukkaiden rokottaminen on käynnistynyt. 

– Sairaanhoitopiiri on tarkentanut ikään liittyvää ohjeistusta. Ikääntyneiden rokotukset etenevät nyt iän perusteella, ei syntymävuoden (kuten aiemmin).

– Esimerkiksi tällä hetkellä pitää olla täyttänyt 80 vuotta, että on oikeutettu saamaan rokotuksen. Kriteeri ei täyty, jos täyttää vasta vuoden lopussa 80 vuotta. Linjauksista pidetään tiukasti kiinni, koska rokotetta on tällä hetkellä niukasti saatavilla. 

– Seuraavana rokotusvuorossa ovat 75-79-vuotiaat kuntalaiset ja heidän kanssa samassa taloudessa asuvat 70 vuotta täyttäneet omaishoitajat ja ikääntyneet. Seuraavan ikäryhmän rokottaminen käynnistyy, kun valtaosa edellisestä ryhmästä on rokotettu.

– Riskiryhmien rokottamista ei olla vielä päästy käynnistämään, sillä riskiryhmien rokotetta ei ole saatu Kangasalle. Riskiryhmärokote soveltuu alle 70-vuotiaille. Kaikki yli 70-vuotiaat kuntalaiset saavat rokotteen ikänsä perusteella, ei riskiryhmämäärityksen perusteella. Yli 70-vuotiaat rokotetaan eri rokotteella kuin alle 70-vuotiaat. Jatkossa myös SOTE- henkilöstö saa samaa rokotetta kuin riskiryhmäläiset.

Onko Kangasalla todettu vakavia sivuvaikutuksia rokotteesta?

– Ei ole tullut tietoomme.

Onko muuta, mitä haluat kertoa asiasta?

– Tilanteet koronarokotusten suhteen muuttuvat varsinkin nyt alkuvaiheessa nopeaan tahtiin, ja tämä tekee tiedottamisesta todella haasteellista. Aikoja tulee varattavaksi pieniä määriä kerrallaan sitä mukaa, kun rokotetta saadaan lisää; rokotusjärjestyksiin saattaa tulla tarkennuksia tai pieniä muutoksia.

– Kannattaa seurata aktiivisesti koronarokotustiedotusta verkkosivuilta ja paikallislehdistä. Myös koronarokotusneuvonnasta saa aina ajantasaisen tiedon.

– Viime aikoina ohjeistukset ovat tarkentuneet viikoittain. Kunnat eivät voi sooloilla ohjeistusten suhteen, joten Kangasala noudattaa koko ajan THL:n ja sairaanhoitopiirin suosittamia ohjeistuksia.

– Sairaanhoitopiiriin ja kuntiin tulee jonkun verran kysymyksiä siitä, miten pitäisi toimia, jos ei tule sanomalehtiä eikä käytä nettiä. Sairaanhoitopiiristä ja kunnasta muistutellaan, että on tärkeää olla itse aktiivinen ja auttaa muita samaan tietoa koronarokotuksista. Apua kannattaa pyytää omaisilta, ystäviltä tai naapureilta, jotka seuraavat tiedotusvälineitä. Myös sote-ammattilaiset auttavat niitä, jotka eivät itse kykene varaamaan rokotusaikaa tai arvioimaan kuulumistaan riskiryhmiin.

– Omaa rokotusvuoroa täytyy nyt malttaa odottaa. Kaikki tulevat saamaan rokotteen omalla vuorollaan. Kaikille riittää rokotetta. Ohjeita noudattaen päästään rokottamisessa etenemään kaikista tehokkaimmin ja nopeimmin.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.