Hoitotyön johtaja vastaa: Mitä Kangasalla tehdään ylijääville rokoteannoksille? Jos valmisteen haluaa valita, joutuuko uutta aikaa odottamaan? Voiko tehosteen ottamista siirtää?

0
– Tällä hetkellä rokotteista suuri osa menee tehosteisiin, ja uusia aikoja ensimmäisiin rokotuksiin pystytään avaamaan aikaisempaa vähemmän. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tavoite on, että kaikilla Pirkanmaalaisilla olisi mahdollisuus saada ensimmäinen rokoteannos viimeistään elokuun alkupuolella, kertoo hoitotyön johtaja Jenni Aunio-Ahmavuo.

Koronarokotuksissa on siirrytty Kangasalla muun väestön koronarokotuksiin. Ensimmäisenä ajanvaraus aukesi 60-64-vuotiaiden ikäryhmille.

Kun valtaosa tästä ikäryhmästä on rokotettu, siirrytään seuraavaksi 50-59-vuotiaiden ikäryhmään.

Kangasalan kaupungin hoitotyön johtaja Jenni Aunio-Ahmavuo kertoo, että kaupunki on saanut kyselyitä siitä, mitä mahdollisille ylijääville rokotteille tehdään.

Hän kertoo, että aikojen peruutuksia tulee lähes päivittäin. Samoin ampulleista saadaan usein myös ylimääräisiä annoksia.

– Kunnilla on tällaisiin tilanteisiin hyvin tarkat suunnitelmat. Rokoteannoksia ei mene missään nimessä roskakoriin. Sellaista vaihtoehtoa ei ole edes olemassa, Aunio-Ahmavuo kertoo.

Ylijääviä rokotusannoksia tarjotaan hänen mukaansa niille rokotusvuorossa oleville henkilöille, jotka eivät ole saaneet varattua aikaa verkon kautta.

– Vapautuneita aikoja avataan myös verkkoon, josta ne yleensä varataan todella nopeasti.Vapautuneita aikoja avataan myös verkkoon, josta ne yleensä varataan todella nopeasti, hän kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on linjannut, että 65 vuotta täyttäneillä on vapaus valita rokotevalmiste 1. toukokuuta alkaen. Tätä noudatetaan myös Kangasalla.

Aunio-Ahmavuo kuitenkin huomauttaa, että valinta saattaa viivästyttää omaa rokotusvuoroa.

– Tämä liittyy ajanvarauksen ruuhkautumiseen ja siihen, että rokotusaikoja varten on tehty rokotustilaukset ja aikataulusuunnitelmat. Niiden muuttaminen aiheuttaa kunnille lisätyötä ja johtaa rokotusten hidastumiseen.

Hän kertoo, että jos yli 65-vuotias haluaa saada juuri Pfizerin tai Modernan rokotteen, aiemmin varattu aika tulee perua ja varata uusi aika tiettyä rokotevalmistetta varten.

– Uutta aikaa joutuu todennäköisesti odottamaan jonkun verran kauemmin.

Verkkoajanvaraukseen tulee yli 65-vuotiaille mahdollisuus 1.5 alkaen valita rokote ajanvarauksen yhteydessä.

– THL:n asiantuntijat ovat todenneet, että yli 65-vuotiailla Astra Zenecan rokote on turvallinen. Lisääntynyttä riskiä saada erittäin harvinainen veren hyytymishäiriö rokotuksen jälkeen yli 65-vuotiailla ei ole todettu. Ikääntyneillä vakavan koronavirustaudin riski on moninkertainen nuorempiin verrattuna. Tämä puoltaa mahdollisimman pikaista rokottautumista, Aunio-Ahmavuo muistuttaa.

Astra Zenecan ikäraja pysyy ennallaan eli rokotetta voidaan antaa ainoastaan yli 65-vuotiaille. THL:n ohjeistuksen mukaisesti ne 65 vuotta täyttäneet, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokoteannoksena Astra Zenecaa, saavat myös toisella rokotuskerralla AstraZenecan rokotetta.

Puolestaan ne alle 65-vuotiaat, jotka ovat saaneet ensimmäisellä rokotuskerralla AstraZenecan rokotetta, saavat toisena annoksena joko Pfizeria tai Modernaa. Alle 65-vuotias ei saa AstraZenecan rokotetta, vaikka haluaisi sen itse vapaaehtoisesti ottaa.

Kaikkien tällä hetkellä käytössä olevien rokotteiden annosväli on edelleen 12 viikkoa.

– Varsinkin nyt kesän ja kesälomien lähestyessä tulee paljon kyselyitä siitä, voisiko tehosteannoksen päivämäärää muuttaa. Suositeltavaa tämä ei ole missään nimessä, sillä sairaala-apteekki alloikoi automaattisesti kaikille jo tehosteannoksen, Aunio-Ahmavuo kertoo.

– Annettua tehosteväliä noudattamalla pystytään varmistamaan se, että kaikille riittää vahvisteannos suunniteltuna ajankohtana. Ilman perusteltua syytä vahvisteannoksen ajankohtaa ei voi lähteä muuttamaan. Jos tehosteen ajankohdan muuttaminen on kuitenkin välttämätöntä, niin kannattaa olla yhteydessä puhelimitse koronarokotusten ajanvarausnumeroon ja sopia poikkeusjärjestelyistä, hän jatkaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.