Honkasen huopikkaat Rokan lämmikkeenä

0
Harri Honkasen aidot puna-armeijan huopikkaat päätyivät uudessa Tuntemattomassa Rokan sotasaaliiksi.

Kun uuden Tuntemattoman Rokka astelee neuvostosotilaan huopatöppösissä, kangasalalainen Harri Honkanen voi olla tyytyväinen. Hän lainasi elokuvaan aitoja sota-ajan pukimia ja esineitä, joista osa pääsee lopulta valkokankaallekin.

Honkanen kävi katsomassa uuden Tuntematon sotilas -elokuvan pari päivää ennen haastattelua. Hän kehuu kuvaustyötä, joka tuo esille luonnon, maisemat ja vesielementin upealla tavalla.

Toisaalta hän kaipaa elokuvaan enemmän suurten joukkojen kohtauksia. Puna-armeijaa edustavat vain jokunen vanki ja kaatunut sotilas.

– Todellisuudessa puna-armeijan sotilaat hyökkäsivät yleensä suurina joukkoina. Nyt heitä oli eniten Rokan ampumassa vihollisryhmässä, mikä oli aika vähän.

Honkanen katsoo elokuvaa historiantuntijan silmin ja etsii siitä mahdollisia virheitä.

Tuntemattoman lentokohtaukset perustuvat pienoismallien käyttöön. Honkanen totesi lopputuloksen pääpiirteissään onnistuneeksi.

Taistelukohtaukset sisältävät joitakin vähemmän onnistuneita kohtia. Aseiden äänet katoavat välillä lähes kuulumattomiin.

Hyökkäysten esteiksi tehdyt metsämurrokset saavat Honkaselta kehuja. Kaadetuissa puissa näkyy sahan jälki kaatokoloineen.

Metsäkoneet eivät ole päässeet pilaamaan aitouden tuntua.

Yksityiskohtiin keskittyminen ei estä elokuvan näkemistä myös kokonaisuutena.

– Tuntematon on kohtalaisen hyvä, mutta kovasti pitkän tuntuinen elokuva yhdellä kertaa katsottuna.

Luvassa lienee aikanaan useassa osassa esitettävä tv-versio, joka on pidempi kuin teatterielokuva.

– Olisi mukavaa, jos tv-versio toisi asusteet, esineet ja tapahtumien yksityiskohdat laajemmin näkyviin. Teimme niiden eteen todella paljon työtä, Honkanen toivoo.

Elokuvantekijät tarvitsevat historian tuntijoita. Tietous vaikkapa viime sotien ajan tapahtumista, asuista ja esineistöstä tulee usein historiasta kiinnostuneilta harrastajilta.

Honkanen innostui tutkimaan menneiden aikojen oloja ja tapahtumia jo lapsena. Hän pääsi varttuneempana mukaan pienimuotoisiin tv-tuotantoihin, joiden kautta kotimaiset elokuvaihmiset tulivat tutuiksi.

Vuosien mittaan Honkasen asiantuntemus ja materiaalinen tuki ovat vieneet hänet osalliseksi kansainvälisiinkin elokuvahankkeisiin.

– Kotka on laskeutunut -filmissä jenkit olivat todella tarkkoja. Vain oikean näköinen pistoolikotelo kelpasi, vaikka se näkyi elokuvassa 200 metrin päästä kuvattuna.

Oscar-palkittu Punaiset sisälsi suurten ihmismäärien joukkokohtauksia, joiden suunnitteluun Honkanenkin osallistui.

Tietous menneistä rakentuu lukemalla. Eri aikakausien kirjallisuus sisältää runsaasti kuvauksia vaikkapa puna-armeijan toiminnasta.

– Teen paljon työtä tarkistaakseni, mikä tieto on oikeaa. Kirjat ovat tärkein lähteeni. Nettiä käytän välillä, kun on pakko.

Vanhimmat tiedot ovat yleensä luotettavimpia, koska kirjoittaja on tallentanut ne tuoreeltaan. Muistikuvat vääristyvät helposti ajan kuluessa.

Honkanen on koonnut vuosien mittaan sota-aikojen esineistöä ja pukimia. Tuntemattomassa näkyi töppösten lisäksi ”Baranovin pojan” pusero. Petroskoin Verushka ei lopulta pitänyt punaista huivia, mutta nuorisoliiton punainen merkki pääsi esille.

Pieniä ja usein vähälle huomiolle jääviä yksityiskohtia ovat kokardit, erilaiset merkit ja tupakka-askit. Vanhat perhekuvat pilkottelevat vainajien taskuista.

Elokuvan aseet eivät tulleet harrastajilta, vaan ne ovat peräisin Puolustusvoimilta.

Kaikki tarkkaan mietityt yksityiskohdat ja esineet eivät näy läheskään aina valkokankaalla.

– En harmittele, vaikka iso osa työn tuloksista jää piiloon. Kyseessä on harrastus, enkä kaipaa siitä mainetta ja kunniaa, Honkanen luonnehtii.

Elokuvamaailma on tuonut Honkaselle paljon uusia tuttavia ja useita hyviä ystäviä. Historian yksityiskohdat ovat loppumaton keskustelujen lähde.

– On antoisaa etsiä uutta tietoa ja saada väitellä siitä, kuka olikaan lopulta oikeassa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.