Koti Uutiset Huijarit vaanivat juhlapyhinä – Opasta vanhusta, ettei hän paljasta pankkitunnuksiaan kenellekään

  Huijarit vaanivat juhlapyhinä – Opasta vanhusta, ettei hän paljasta pankkitunnuksiaan kenellekään

  0
  Rikolliset pyrkivät iskemään ikäihmisten rahoihin monin keinoin. Kuvan henkilöt eivät liity tapauksiin.

  Poliisi ja pankit varoittavat huijareista, jotka esiintyvät poliiseina tai muuten urkkivat ihmisten pankkitunnuksia.

  Rikolliset ovat ajoittaneet tekonsa aikoihin, jolloin pankit ovat kiinni ja heidän esittämiään väitteitä on vaikea tarkistaa.

  Roistot ovat esiintyneet joko poliiseina tai pankin edustajina. He ovat saattaneet käyttää oikeiden henkilöiden nimiä ollakseen uskottavia.

  Poliisi kehottaa ihmisiä erityiseen varovaisuuteen nyt, koska juhlapyhinä pankit ovat suljettuina.

  Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Jari Kinnusen mukaan mitään pankkitileihin liittyviä tietoja ei pidä luovuttaa puhelimitse.

  – Poliisi tai pankki ei soita ja kysy tietoja, vaan aina on kyseessä rikollinen! Kinnunen painottaa.

  Poliisi toivookin, että omaiset, ystävät tai tuttavat huolehtisivat siitä, että omassa lähipiirissä viesti menee kaikille perille.

  Pankkien nimissä lähetellään myös sähköpostilla linkkejä, joita klikkaamalla päätyy aidonnäköisille sivuille. Sähköpostin linkin kautta ei kannata koskaan kirjautua sisään verkkopankkiin, ja luovuttaa siten pankkitunnuksiaan rikollisille.

  – Soittaja saattaa kertoa esimerkiksi, että rahasi ovat vaarassa, ja poliisi tarvitsee verkkopalvelutunnuksesi, tai että he tutkivat pankkikortteihin liittyviä rikoksia tai muuta väärinkäyttöä. Huijarit saattavat myös tulla kotiin tai pyytää sinua tulemaan heidän ilmoittamaansa tapaamispaikkaan, sanotaan Osuuspankin verkkotiedotteessa.

  Näissä tapauksissa kyse on yleensä poliisina esiintyvistä henkilöistä, joiden tarkoituksena on huijata varsinkin ikäihmisiltä verkkopalvelutunnukset, käteistä rahaa, pankkikortteja tunnuslukuineen tai arvoesineitä.

  Huijarit ovat erittäin aktiivisia ja ottavat yhteyttä lukuisiin ihmisiin, erityisesti ikäihmisiin, tiedotteessa sanotaan.

  Jos epäilet joutuneesi huijauksen uhriksi ja olet antanut henkilökohtaisia tietojasi puhelimessa tai kasvotusten, ole välittömästi yhteydessä pankkiin.

  Asiakaspalvelun aukioloaikojen ulkopuolella ota yhteyttä sulkupalveluun tunnuksesi ja korttisi sulkemiseksi. Ota lisäksi välittömästi yhteyttä poliisiin soittamalla hätänumeroon 112.

  Sisä-Suomen poliisi tutkii parhaillaan petossarjaa, jossa tekotapana on esiintyä poliisina ja soittaa ikäihmisille. Puheluissa kerrotaan, että tilille täytyy tehdä suojamuuri, jotta rikolliset eivät pääsisi tilillä oleviin rahoihin käsiksi.

  Kuun alussa sarjassa oli tehty 12 rikosilmoitusta. Tähän mennessä rikoshyöty on noin 45 000 euroa. Teot ovat tapahtuneet elokuun ja marraskuun välisenä aikana.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän