Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Huoltajien sanaan luotetaan

Sari Eerolainen
Pääkirjoitus - 22.9.2016 kello 15.37

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden purkaminen ei nostattanut Kangasalla kansanliikettä, vaikka niinkin olisi saattanut käydä. Lakimuutos päätti pitkän, 20 vuotta kestäneen perinteen, jonka mukaan kaikilla alle kouluikäisillä lapsilla oli rajaamaton oikeus saada päivähoitoa, oli kotona päivisin yksi tai vaikka kaksikin vanhempaa.
Nyt hoitotuntimäärä on rajoitettu, mikäli vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti.
Laki ei velvoita tuntimäärän pienentämiseen, eivätkä kaikki kunnat ole muuttaneet vanhaa käytäntöään.

Rajoituksen vastustajat ovat aivan oikein olleet huolissaan siitä, että osa lapsista ei saa täysimääräisesti ammattilaisten ohjausta ja tukea. On pelätty lasten eriarvoistumista. Voi kysyä, ovatko esikoulun aloittavat 6-vuotiaat tulevaisuudessa taidoiltaan ja tasoltaan eri asemassa.
Täytyy kuitenkin muistaa, että lapsella on edelleen oikeus saada 20 hoitotuntia viikossa. Uskon, että lapsi ehtii tässä ajassa saada hyödyn varhaiskasvatuksen opetuksellisista ja kasvatuksellisista arvoista. Erityisen tärkeää on myös saada tuntumaa ryhmässä toimimiseen.
Esiopetus on maassamme tätä nykyä periaatteessa pakollista, joten viimeistään silloin jokainen suomalainen lapsi harjoittelee koulun aloittamista.
Kangasalla hoito-oikeuden rajoittaminen on sujunut ainakin virkamiesnäkökulmasta hyvin. Hienosäätöä on toki pitänyt tehdä, ja sitä tehdään edelleen.

Mikäli perhe kokee, että lapsi tarvitsee laajempaa kuin 20 tunnin viikkotuntiaikaa, asia järjestyy Kangasalla ilman byrokratiaa.
Linjaksi on otettu luottamus. Perheen ei tarvitse juosta kasvatusalan ammattilaisten luona pyytämässä todistusta siitä, että lapsen kehitys tai perheen tilanne vaati, että lapsi saa viettää hoidossa laissa säädettyä pidemmän ajan.
Perhe itse tietää parhaiten. Koko laki olisi ollut fiasko, jos perheneuvoloiden jonoja olisi kasvatettu lausuntojen takia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös