Koti Kolumni Hurskastelua

  Hurskastelua

  0

  Millainen on hurskas ihminen? Hän on uskossaan omaan asiaansa – mikä se sitten onkin – aito, rehellinen ja määrätietoinen, mutta hän ei kersku hurskaudellaan. Aidosti hurskas ihminen ei halua tehdä hurskaudestaan numeroa.

  Mutta hurskaus ja hurskastelu ovat kaksi aivan eri asiaa. Hurskasteleva ihminen ei jätä tilaisuutta käyttämättä uskotellakseen toisille hurskauttaan.

  Jospa nyt kuitenkin hieman hurskastelisin ja kertoisin, miten minä olen lankeamaisillani hurskastelun syntiin.

  Olen muutamana viime viikkona laittanut Facebookiin ilmaston­muutoksesta huolestuneita päivityksiä. Netissä on paljon ihan asiallisia blogeja, joissa on kansantajuisesti ilmaistuna paljon tietoa ilmaston­muutoksesta. Sellaisia blogeja on helppo liittää omaan Facebook-päivitykseensä.

  Some on nyky-yhteiskunnassa tärkeä keskustelufoorumi, mutta somen keskustelut polarisoituvat harmittavan usein. Armoton kädenvääntö syntyy vaikka ruohonleikkurin terän teroittamisesta.

  Päivän poliittisista aiheista on miltei mahdoton saada aikaan minkäänlaista rakentavaa keskustelua, jos nyt hieman kärjistän.

  Minua hieman ihmetyttää, miksi ilmaston­muutospostaukseni synnyttävät varsin vähän keskustelua. Ilmaston­muutoshan on kaikista suurin ja koko maailman väestöä koskeva aihe.

  Onko niin, että kun aihe on tarpeeksi kipeä ja yhteistä syyllisyyttä aiheuttava, keskustelua käydäänkin paljon pidättyväisemmin?

  Vai onko ilmaston­muutos jo liian loppuun kaluttu aihe, mikä olisi tietenkin huolestuttavaa.

  Ilmaston­muutokseen me kaikki olemme omalla elämäntavallamme syyllisiä. Suomalaiset tuottavat hiilidioksidipäästöjä noin kymmenen tonnia henkeä kohti vuodessa, ja jotta vuosittainen hiilijalanjälkemme olisi globaalisti kestävällä tasolla, päästöjen pitäisi olla noin kaksi tonnia henkeä kohti. Siinä on tavoitteeseen kiinni kuromista.

  Syyllisyys ilmaston­muutoksesta painaa meitä kuin perisynti.

  Jos ilmaston­muutoksesta haluaa käydä keskustelua somessa, alkaa puhe kääntyä nopeasti itseään vastaan, koska julkinen ilmastosynneistä ripittäytyminen on yhteisen syyllisyyden yläpuolelle asettumista.

  Jos peräänkuuluttaa kanssaihmisiltään elämäntapamuutosta ilmastomuutoksen ehkäisemiseksi, saa helposti hurskastelijan leiman, koska pitää itseään parempana kuin muut.

  Mielestäni tämän ajan aidosti hurskaita sankareita ovat ne, jotka uskaltavat vaatia asiallista keskustelua vaikeista ja myös eri väestöryhmien välille eripuraa synnyttävistä kysymyksistä.

  Suurimpia pelkureita ja hurskastelijoita ovat ne, jotka uskottelevat (vaaleissa äänten menettämisen pelossa) itselleen ja meille tavallisille kansalaisille, että kestäviä ratkaisuja voidaan tehdä elintasosta tinkimättä.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän