Hyvä kysymys: Miten pitää toimia, jos epäilee koronatartuntaa? Ylilääkäri vastaa: Soita ensin

0
Koronaviruksen oireet ovat samat kuin monessa muussa virustaudissa: Kuume, yskä, kurkkukipu, päänsärky, hengenahdistus ja lihaskivut. Kuva: Iclipart

Miten pitää toimia, jos epäilee saaneensa koronavirustartunnan. Kysymykseen vastaa avopalvelujen ylilääkäri Liisa Joutsiniemi.

Miten Kangasalla on varauduttu mahdollisiin koronavirustartuntoihin?

– Verkkosivuiltamme löytyy ajantasaisia ohjeita palveluidemme käyttäjille, miten tulee toimia COVID-19  koronavirustartuntaa epäillessä. Terveysaseman oviin on myös laitettu ohje, miten toimia ennen sisätiloihin saapumista, mikäli epäilee, että olisi voinut saada koronavirustartunnan. Henkilökuntaa on informoitu toimintaohjeista koronavirusepäilyn varalle.

– Noudatamme Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin antamia ohjeita siitä, miten pitää toimia. THL päivittää sivujaan aktiivisesti ja sieltä löytyy vastauksia useisiin kysymyksiin.

 Mitä pitää tehdä, jos epäilee saaneensa tartunnan?

– Soita ensin, älä lähde paikanpäälle lääkäriin tai hoitajalle ennen kuin olet saanut ammattilaiselta toimintaohjeet.

–  Arkena päivällä Kangasalla oikea soittopaikka on OmaAsema, arki-iltaisin soitetaan Kangasalan terveyskeskuspäivystykseen ja muina aikoina TAYSin päivystykseen Valkeakoskelle. Alle 16-vuotiaiden sairastumista epäilevien pitää soittaa TAYS Keskussairaalan lasten päivystykseen oman terveyskeskuksen ollessa suljettuna.

Mitä sitten tapahtuu?

– Koronavirustartunta voidaan todeta näytteen perusteella. Mahdolliset sairastuneet ohjataan todennäköisesti yliopistosairaalaan hoitoon. Voi olla, että terveyskeskuksessa ei tarvitse käydä ollenkaan. Ohjeeet saattavat myös muuttua, jos tilanne muuttuu.

Soita ensin, älä lähde paikanpäälle lääkäriin tai hoitajalle ennen kuin olet saanut ammattilaiselta toimintaohjeet.

Millaiset ovat koronaviruksen oireet?

– Tyypillisiä oireita ovat päänsärky, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut ja kuume. Oireet ovat samat kuin monessa muussakin virustaudissa. Olennaista on altistumistiedot eli onko esimerkiksi matkustanut alueilla, joissa koronavirustartuntoja on todettu paljon.

 Milloin on syytä epäillä koronavirustartuntaa?

– Jos olet matkustanut epidemia-alueella ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen tai olet ollut lähikontaktissa koronavirusinfektioon sairastuneen henkilön kanssa edeltävän 14 vuorokauden aikana ennen oireiden puhkeamista.

– Tämän hetken tietojen mukaan virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan parista päivästä noin kahteentoista päivään.  Keskimäärin itämisaika on noin 5 päivää.

– Tartuntariski on tällä hetkellä suurentunut Manner-Kiinan lisäksi Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italian Veneton, Lombardian, Piemonten tai Emilia-Romagnan alueilla. THL:n sivuilla kerrotaan tartuntariskialueista tarkkaan ja tilannetta päivitetään tarpeen mukaan.

Onko koronavirus vaarallisempi kuin influenssa?

– Koronavirukseen ei toistaiseksi ole rokotetta toisin kuin influenssaan. Infektiotaudit ovat usein vakavimpia iäkkäille ihmisille sekä sellaiselle, jolla on jo joku muu perussairaus.

 Miten tartuntaa voi yrittää ehkäistä?

– Ensisijaisesti kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

– Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Mikä on tilanne tavallisen influenssan osalta tällä hetkellä Kangasalla?

– Kangasalla influenssaepidemia on alkanut, mutta tilanne näyttää tässä vaiheessa kuitenkin maltilliselta.

Onko terveyskeskukseen tullut paljon yhteydenottoja ja kyselyitä?

– Koronavirukseen liittyviä puheluita ei juurikaan ole tullut.

FAKTA

Toimi näin, kun epäilet korontartuntaa

  • Soita ensin! Älä lähde paikanpäälle terveydenhuollon toimipisteeseen ennen kuin olet saanut ammattilaiselta jatko-ohjeet.
  • OmaAsemalle voi soittaa maanantaista perjantaihin kello 8-15. Terveyskeskuspäivystykseen voi soittaa maanantaista torstaihin kello 8-21 ja perjantaisin kello 8-16. Sen puhelinnumero on 03 5655 4025.
  • Kangasalan OmaAsemien ja päivystyksen aukioloaikojen ulkopuolella soita TAYS Valkeakosken päivystykseen, puhelinnumero on 03 311 67260.
  • Alle 16-vuotiaiden kohdalla soitetaan terveyskeskuksen ollessa suljettuna TAYS Keskussairaalan lasten päivystykseen, puhelinnumero on 03 3116 3345.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.