Koti Kolumni Hyvää joulua myös itselle

  Hyvää joulua myös itselle

  0

  Kumisaappaat, palasaippua, talvitakki, villasukat ja hyvin säilynyt Afrikan tähti -peli. Vapaaehtoisena hyväntekeväisyysjärjestö Hopessa työskentelevä Marjaana Koivuaho on saanut ilon ojentaa muun muassa nämä tarvikkeet niitä tarvitseville. Voi vain kuvitella, kuinka palkitsevaa on, kun on mahdollisuus antaa apua ja tuottaa iloa suoraan ja konkreettisesti.
  Kerran Marjaana on saanut viedä tuliterän polkupyörän lapselle. Kiitollisen äidin itkusta ei meinannut tulla loppua.
  Ei välikäsiä, ei turhaa byrokratiaa. Ihmiset antavat lahjoituksia ja toiset jakavat ne. Ihailtavan yksinkertaista. Vaatteita ja tavaroita Hopen varastolle tuovat ihmiset voivat olla varmoja, että heidän lahjoituksensa menevät oikeaan osoitteeseen.
  Marjaana puolestaan lahjoittaa Hopelle aikaansa. Kahden lapsen äiti nappaa joskus lapsetkin kainaloonsa ja vie mukaan Tampereen toimipisteeseen. Vapaaehtoisrinki käy vuoropuhelua suljetussa Facebook-ryhmässä: kuka ehtisi tiistaina pariksi tunniksi varastolle, torstaina tarvittaisiin lisäkäsiä. Ihanan yksinkertaista.

  Sähköinen yhteydenpito on mahdollistanut myös Heidi Miettisen idean toteuttamisen. Miettinen on perustanut Jouluapua-nimisen hyväntekeväisyyssivun Facebookiin. Sivuston tietojen välityksellä kuka tahansa voi lähettää tai viedä lahjoja tai ruokaa suoraan varattoman perheen ovensuuhun.
  Auttaminen on loppujen lopuksi aika helppoa. Esteet ovat yleensä tekosyitä.
  Auttajia on Kangasallakin lukuisia.Ritva Kaltula esimerkiksi kerää pitkin vuotta pikkutarvikkeita Operaatio Joulun Lapsi -keräykseen. Hän bongailee loppuunmyynnit ja alet, ja ostaa vuoden mittaan monet hammasharjat, saippuat, kynät, kumit ja lelut pakattavaksi laatikkoon, jotka lähtevät kohti Romaniaa ja Moldovaa. Mukaan sujahtaa aina myös käsin kudotut villasukat. Kaltulan pakkaamia laatikoita on lähtenyt maailmalle satoja.

  Ihmisten hyväntahtoisuus tuntuu erityisen sykähdyttävältä jouluna. Silloin kuuluukin auttaa ja laitaa ilomielin rahaa Pelastusarmeijan pataan.
  Antaminen on tärkeää, mutta niin on myös vastaanottaminen. Sekin on taito, jota pitää opetella. Turhan usein kiitoksen tai kehun vastaanottaminen tuntuu kiusalliselta, ei-ansaitulta. Rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi. Tämä Raamatun lause ei oikein istu suomalaisen motoksi, kun itseä on niin vaikea arvostaaa
  Kangasalalainen Pekka Hirvonen puhui 95-vuotispäivänsä kynnyksellä viisaasti: on tärkeää olla kanssaihmisille hyvä, mutta on myös tärkeää osata ottaa vastaan hyvää. Uskoa, että on sen ansainnut. Siinä on yhtä paljon opettelemista kuin lähimmäisen rakastamisessakin.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän