Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Hyvää saa halvalla

Kolumni - 5.10.2016 kello 8.00
Jyrki Taipale

Mikä on tämä melko uusi liikunnallinen harrastus? Se on tällä hetkellä nopeimmin kasvava urheilulaji suomessa, sitä voi harrastaa koko perhe, siinä saa olla ulkona, se on tosi hauskaa ja sitä voi harrastaa Kangasalla. Vastaus... on jo mielessäsi tai selviää myöhemmin tästä tekstistä.

Kun viisi vuotta sitten Kangasalle Ranta-Koivistoon valmistui rata, minusta tuli nopeasti sen suurkuluttaja. Jokin lajissa imaisi mukaansa heti, ja aikaa alkoi kulua yhä enemmän kiekkokassia kantaen.
Pian huomasin, että en ole oman innostukseni kanssa yksin. Radalla alkoi olla yhä ruuhkaisempaa, eikä se ollut mikään yllätys. Ranta-Koiviston rata on helposti saavutettavissa hyvien liikenneyhteyksien päässä. Lisäksi se on aloittelijoille sopiva, esteettisesti kaunis ja sopii tarkoitukseensa erinomaisesti.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Frisbeegolf on nimensä mukaisesti golfia frisbeellä. Lajin perusperiaate on sama kuin perinteisessä golfissa. Frisbeegolfradan (väylän) suorittamiseen käytetään mailan ja pallon sijaan erilaisia frisbee- eli liitokiekkoja, ja reiän sijaan kohteena on metallinen maalikori.
On arvioitu, että Suomessa on jo yli 100 000 frisbeegolfin harrastajaa. Ratoja on jo noin 550 kappaletta, ja joka vuosi uusia ratoja valmistuu kymmenittäin.

Perinteiseen golfiin verrattuna frisbeegolf on rennompaa eikä siinä ole esimerkiksi pukukoodeja. Ranta-Koiviston radalla vastaan käveleekin hyvin erinäköisiä ja -kokoisia ihmisiä iloisesti yhdessä aikaa viettäen. Ilmapiiri on välitön.
Mailagolfin tavoin laji on koukuttavaa, ja liikkuminen tapahtuu kuin itsestään. Laji on myös helppo aloittaa, sillä jo ensimmäisellä kerralla voi päästä ihan aitoon pelitunnelmaan. Silti sitä on vaikea hallita. Kehitysnäkymiä on vaikka huippu-urheilijaksi ja lajin ammattilaiseksi asti.
Tiukasti aikataulutetun ihmisen arkeen tämä laji sopii myös erinomaisesti. Yhteen kierrokseen kuluu aikaa käyttäjien määrän mukaan noin 45 minuuttia.

Jokaiseen lajiin liittyy joitakin lieveilmiöitä, niin Kangasallakin. Radan ympäristöä on roskattu ja autoliikenne asutusalueen läpi on lisääntynyt. Samoin risteävä pelialue yhdessä kevyen liikenteen väylän kanssa aiheuttaa joskus vaaratilanteita. Uskon kuitenkin molempien osapuolien mahtuvan samaan puistoon.
Tämä hieno harrastus liikuttaa arvioni mukaan myös sellaisia nuoria, jotka eivät ole aiemmin paljon liikkuneet. Osasyy voi olla, että laji on lähes ilmaista harrastaa. Aloituskiekkopaketin saa parilla kympillä, ja pelaaminen on ilmaista.
Eipä Kangasalla ole liikaa paikkoja, jossa nuoriso voi näin helposti aikaansa viettää.

Liikuntapaikkana frisbeegolfrata on yksi edullisimpia vaihtoehtoja rakentaa. Ranta-Koiviston radan rakentaminen maksoi noin 15 000 euroa. Kangasalle mahtuisi hyvin nykyisen radan laajennus tai kokonaan toinenkin rata.
Kunnan puutarhurin mukaan paikkaa uudelle radalle etsitään jo. Se olisi ennaltaehkäisevää nuorisotyötä edullisimmillaan ja hieno panostus kuntalaisten hyvinvointiin.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös