Koti Pääkirjoitus Hyväntekeväisyys pitää pintansa huononakin aikana

  Hyväntekeväisyys pitää pintansa huononakin aikana

  0

  Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäiväkeräys tuotti keräyspäivinä 1,5 miljoonaa euroa. Kokonaissumman arvioidaan nousevan viime vuoden tasolle eli 2,3 miljoonaan euroon. Kangasalla keräyksen tuotto oli noin 9 000 euroa.

  Nälkäpäiväkeräys on vain yksi hyväntekeväisyystempaus kymmenien muiden joukossa. Niiden toteuttajina on valtava määrä vapaaehtoisia, jotka haluavat auttaa hädässä olevia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

  Hyväntekeväisyys pitää pintansa huonoinakin aikoina, mikä kertoo siitä, etteivät kaikki ihmiset ole sittenkään niin itsekkäitä kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää. Ropo keräysastiaan kilahtaa vähävaraisimmiltakin.

  Hyväntekeväisyys on niin sanottua kolmannen sektorin toimintaa, jota ilman kaikki eivät selviäisi elämässään. Kangasalan Sotaveteraanit on esimerkiksi ottanut tärkeäksi tehtäväkseen auttaa eri tavoin vielä elossa olevia veteraaneja ja heidän leskiään.

  Henkilökohtaista auttamista, joka voi olla esimerkiksi yksin asuvan luona vierailu, ei voi mitata rahassa, eikä sitä rahalla myöskään korvata.

  Siksi muun muassa ystäväpalvelutoimintaan osallistuminen on arvokkaampaa kuin yksittäisten rahalahjoitusten antaminen.

  Rahalahjoitukset hyväntekeväisyyteen voisivat lisääntyä merkittävästi, jos niiden vähentäminen verotuksessa olisi mahdollista.

  Yksityishenkilöt eivät voi tehdä vähennyksiä ollenkaan ja yritykset vain pieniä summia, kun lahjoitus on tehty esimerkiksi kulttuuritoimintaan.

  Paikalliset urheiluseurat elävät lähes hyväntekeväisyyden varassa. Jäsenmaksutuloilla niiden toiminta pysähtyisi lähes täysin, eikä kunnan avustukset kata toiminnan kustannuksia.

  Ilman palkattomia vapaaehtoisia ja paikallisten yritysten sponsoritukea sekä tietysti vanhempien panostusta moni nuori ei voisi harrastaa suosikkilajiaan. Sama pätee myös kulttuuriharrastuksiin.

  Sponsoroinnin nimellä annettavaan tukeen, jota ei katsota ihan pyyteettömäksi, verottajakin suhtautuu suopeasta. Ne menot yritys saa vähentää verotuksessaan kokonaan. Valitettavasti yritystenkin mahdollisuudet tukemiseen ovat heikentyneet tiukan talouden takia.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän