Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Hyvinvointijohtaja peräänkuuluttaa perinteistä kylähenkeä

Kati Halonen on aloittanut kaupungin hyvinvointipäällikkönä. Hän siirtyy elokuussa hyvinvointijohtajan tehtävään sivistystoimenjohtaja Leena Pajukosken jäädessä eläkkeelle.

Uutiset - 10.2.2018 kello 10.00
Kangasalan Sanomat
Hyvinvointijohtaja peräänkuuluttaa perinteistä kylähenkeä
Liitututaulu on opettajana ja rehtorinakin työskennelleelle Kati Haloselle tuttu. Sellainen löytyy sivistyskeskuksen tiloista.

Virka on Kangasalla uusi. Juuri tämä sai Halosen kiinnostumaan työpaikasta.

– Kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen on tärkeä ja mielenkiintoinen tehtävä. Toimenkuvani muotoutuu pikku hiljaa, kun pääsemme selville esimerkiksi siitä, mitä sote ja maakuntauudistus todellisuudessa tarkoittavat.

Vaikka soten myötä hallintorakenne muuttuu, palvelut pysyvät edelleen kaupungissa. Ne eivät häviä soten myötä minnekään. Halosen mielestä paljon käyteyt palvelut pitää säilyttää lähellä. Harvemmin tarvitut palvelut voivat sijaita kauempanakin, kuten tähänkin asti.

Hyvinvointijohtaja toimii sivistyskeskuksen johtajana ja koordinoi kunnan hyvinvointijohtamista. Sivistyskeskuksen tehtäviin kuuluvat opetuspalvelut, varhaiskasvatus, kulttuuri- ja vapaa-aika sekä hyvinvointityö.

Halonen haluaa ajatella hyvinvoinnin laajasti. Se on jotain enemmän kuin terveellinen ruokavalio ja liikunta.

– Se on myös henkistä hyvinvointia, ennen kaikkea sitä, ettei jää yksin. Pitkän yksilökeskeisen ajanjakson jälkeen peräänkuuluttaisin nyt perinteistä kylähenkeä, että ihmiset tietäisivät, mitä naapurille kuuluu. Toisesta välittäminen ei maksa mitään.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

– On paljon yksinäisiä vanhuksia, ja lapsiperheetkin saattavat jäädä huolineen yksin, jos sukulaiset asuvat kaukana.

Hän muistuttaa, että lapset voivat perheessä hyvin, jos vanhemmat voivat hyvin. Jos vanhemmilla on suuria ongelmia, lapsen voi olla vaikea keskittyä esimerkiksi koulunkäyntiin. Siksi perheiden tukeminen on yksi tärkeimmistä hyvinvointitehtävistä.

Halosen mukaan kaupungin roolina on luoda puitteet; tarjota liikunta- tai kulttuuripalveluja, mutta lopullinen valinta jää kuntalaiselle itselleen.

– Soisin esimerkiksi, että jokaisella lapsella olisi joku mieleinen harrastus. On sama, mikä se on, kunhan lapsi saa siitä mielihyvää. Muistuttaisin myös kaikkia kaupunkilaisia Kangasalan upeasta luonnosta. Luonnossa liikkuminen on erittäin tehokas keino rauhoittaa mieltä.

Hyvinvointipäällikkö haluaa sanoa sanasen myös kulttuurista, joka liian usein mielletään valikoidun, hyvätuloisen joukon harrastukseksi.

– Kulttuuria on myös kaikki paikallisesti tuotettu taide, vaikka nais- tai mieskuoro. Ei tällaisesta toiminnasta pidä säästöjen nimissä karsia.

Tampereella asuva Halonen on ensimmäisten työpäiviensä aikana katsonut kiinnostuneena, kuinka monta nostokurkea kaupunkikuvassa näkyy.

– Se on elinvoiman merkki. Osoitus siitä, että kaupunki uskaltaa investoida ja tarjota asukkailleen entistä enemmän palveluja.

 

Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös