Ihan kivoja kesäkaupunkeja

0

Lissabon, Leiria, Rooma, Riika, Helsinki, Espoo, Lapinlahti, Janakkala, Kuortane, Oulu, Vöyri, Valkeakoski, Raasepori, Huittinen, Nokia, Keuruu, Turku, Jämsä ja Dubrovnik.
Siinä ihan kivat kesäkaupungit, joissa olen käynyt viimeisen kahdeksan viikon aikana. Reissupäiviä on tullut enemmän kuin koskaan, mutta nämä eivät ole suinkaan olleet lomareissuja, paitsi tuo listan viimeisenä oleva Dubrovnik.
Kaikki muut ovat olleet kilpailumatkoja omien urheilijoideni kanssa. Kovaa haipakkaa on siis menty koko alkukesä.
Olen nyt valmentanut 14 vuotta. Viiden päivän lomaretki Dubrovnikiin pari viikkoa sitten tuoreen vaimon ja lasteni kanssa oli ensimmäinen kerta valmennusurani aikana, kun pidin kesäloman ennen syyskuuta. Sellaista se yksityisyrittäjän elämä on, lomiin ei juuri ole varaa.

Myös vaimoni reissaa paljon työnsä puolesta maakunnissa, eksoottisissakin pikkukylissä. Olemme lanseeranneetkin käsitteen ”ihan kiva kesäkaupunki”. Sellainen oli kuulemma esimerkiksi Suolahti.
Jos jostakin kyläpahasesta ei mitään muuta positiivista keksi, niin aina voi sanoa, että ”ihan kiva kesäkaupunki”. Jos ihminen on lomalla ja aurinko paistaa, mikä tahansa on ihan kiva kesäkaupunki. Jopa Suolahti – kaikella kunnioituksella.
Toinen iltapäivälehdistä oli tehnyt kyselyn Suomen ”kivoimmista kesäkaupungeista”. Kangasala ei ollut sadan parhaan joukossa. Jäin miettimään, miten kysely oli tehty.

Kangasala jos mikä on nimittäin oikeasti kiva kesäkaupunki. Täällähän on kaikkea: löytyy järviä ja rantoja, kesämökkejä, sopivasti palveluja, kulttuuria, nähtävyyksiä ja vaikka mitä.
Mutta yksi asia täältä puuttuu, nimittäin majoituskapasiteetti. Sen jälkeen kun Hotelli Urku lopetti vuonna 2011 toimintansa, satunnainen matkustelija on joutunut turvautumaan Tampereen majoituskapasiteettiin – on meillä toki Kuntoutuskeskus Apila, mutta sitä on satunnaisen lomailijan hiukan hankala löytää ainakaan netin hakukoneilla.
Ja silloin tuo matkailija todennäköisesti jättää myös Kangasalan hienot kohteet ja upeat maisemat väliin. Ehkä juuri siksi Kangasala ei ollut sadan parhaan kesäkaupungin listalla.
Olisiko mahdollista, että joku uskalias yrittäjä laittaisi vielä hotellin joskus pystyyn Kangasalle? Ja toisiko se lisää turisteja tähän meille rakkaaseen oikeasti kivaan kesäkaupunkiin? Veikkaan, että toisi.

About Travel -sivuston mukaan Suomen kamalin kesäkaupunki on muuten Kajaani. Pääsen tarkistamaan tilanteen tänä kesänä, sillä sekin on vielä tulevien kisareissujen kohteena, kun siellä pidetään juniorien yleisurheilun SM-kilpailut elokuussa.
Aika roteva kesäkaupunkikattaus tulee loppukesästäkin vielä näiden kisareissujen ansiosta: seuraavaksi Joensuu, sitten Hämeenlinna, Parkano, Orimattila, Kotka, Akaa, Ikaalinen, Kerava. Ja syyskuussa vielä toistamiseen Portugalin Leiria.
Sitten onkin kisakausi ohi ja aika pitää oikeasti lomaa. Josko sitä menisi vaikka Suolahteen…

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.