Ihanteellisia vartaloita ja pyhiä naisia – nykytaiteilijat tuovat tulkintansa naiskuvasta ja -rooleista Kangasalle

0
Emilia Ukkonen, Nimetön, 2008, C-print. Heinon taidesäätiön kokoelma. Kuva: Emilia Ukkonen.
Kimmo Pyykkö -taidemuseon näyttelyssä nähdään Heinon taidesäätiön kokoelmaan kuuluva Emilia Ukkosen teos Nimetön, 2008, C-print. Kuva: Emilia Ukkonen.

Naisten kuvia -näyttely tuo Kangasalle nykytaiteilijoiden tulkintoja naiskuvasta ja -rooleista. Näyttely on koottu Heinon taidesäätiön kokoelmasta.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon vuosi alkaa Naisten kuvia – Teoksia Heinon taidesäätiön kokoelmasta -näyttelyllä, joka on esillä 23.1.–23.5.2021. Näyttely esittelee naistaiteilijoiden teoksia sekä miestaiteilijoiden naisaiheita. Näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia ja valokuvia. Vanhin teos on Nina Ternon veistos Riisuuntuva, 1976 ja uusin Susanna Majurin Mother, vuodelta 2019.

Näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Heinon taidesäätiö ja Kimmo Pyykkö -taidemuseo. Näyttelyn on kuratoinut museon intendentti Soila Kaipiainen.

Heinon taidesäätiön kokoelma on kauppaneuvos ja rouva Raimo ja Raini Heinon sekä heidän poikansa galleristi Rauli Heinon keräämä aikalaistaiteen kokoelma, yksi maamme merkittävimmistä. Kokoelmaan kuuluu tällä hetkellä 1416 teosta 1950-luvulta tähän päivään. Heinot ovat tehneet teosvalinnat itse, omiin mieltymyksiinsä perustuen.

Kokoelmasta on ollut esillä muutamia eriteemaisia näyttelyitä viime vuosina eri museoissa. Lisäksi kokoelmasta lainataan jatkuvasti yksittäisiä teoksia erilaisiin näyttelyihin.

Naisten kuvia -näyttelyyn on valittu suomalaisten naistaiteilijoiden teoksia sekä miestaiteilijoiden naisaiheita. Yksi kuvataiteen keskeisiä aiheita on ihmisen kuvaus: ihanteellisesti kuvatut naisvartalot ja atleettiset miehet ovat tunnettuja jo antiikin ajan taiteesta. Kolme sulotarta on yksi ikonisimpia aiheita, näyttelystä löytyy useampikin eri vuosikymmenillä valmistunut teos tästä aiheesta. Tapani Raittila, Sirpa Alalääkkölä ja Markku Laakso esittelevät omat versionsa.

Samoin uskonnollisilla teemoilla taiteessa on pitkä historia takanaan. Neitsyt Marian ohella muitakin pyhiä naisia on valikoitunut mukaan näyttelykokonaisuuteen.

– Naisen eri rooleihin liittyvät äitiyttä, perhettä ja kotona olemista kuvaavat aiheet. Naisen puku ja hiukset ovat attribuutteja, joiden kautta muokataan kuvaa sukupuolesta, kertoo Kaipiainen.

Intendentti korostaa, että naisen itsensä ei tarvitse näkyä, vaan hiukset ja asut luovat hänen kuvansa.

Naisen eri rooleihin liittyvät äitiyttä, perhettä ja kotona olemista kuvaavat aiheet.

Soila Kaipiainen
Kimmo Pyykkö -taidemuseon intendentti

– Muotokuvissa naista katsellaan taiteilijan silmien läpi. Intertekstuaaliset teokset puolestaan tuovat naisen hahmon uudelleen esille jo aiemmin muistiimme piirtynyttä kuvaa uudemmassa muodossa.

Kaipiainen kokee, että mallista on tullut taiteilija.

– Matka jatkuu. Katsomisen ja kuvauksen kohteesta on tullut aktiivinen toimija taiteen kentällä.

Näyttelyn taiteilijat:

Sirpa Alalääkkölä, Elina Brotherus, Hanna Haaslahti, Tiina Heiska, Maija Helasvuo, Anssi Jääskeläinen, Pekka Kauhanen, Sari Kemppinen, Heta Kuchka, Markku Laakso, Marjo Lahtinen, Lauri Laine, Anni Leppälä, Susanna Majuri, Jyrki Parantainen, Jorma Puranen, Tapani Raittila, Heli Rekula, Topi Ruotsalainen, Stiina Saaristo, Kim Simonsson, Mari Sunna, Berit Talpsepp-Jaanisoo, Marjatta Tapiola, Nina Terno, Esko Tirronen, Emilia Ukkonen, Marjukka Vainio, Viggo Wallensköld, Rafael Wardi, Oliver Whitehead ja Henry Wuorila-Stenberg.

Naisten kuvia – Teoksia Heinon taidesäätiön kokoelmasta -näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseon 1. ja 2. kerroksessa 23.1.-23.5.2021. Taidemuseo on sitoutunut noudattamaan viranomaisten ohjeistuksia koronapandemian hillitsemiseksi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.