Ihme ja kumma

0

Auringossa aina varjo seuraa kulkijaa. Kun päivä painuu pilveen, niin varjo katoaa. Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa. Marjatta Pokelan ja Pirkko Koskimiehen kirjoittamassa tunnetussa lastenlaulussa katsellaan ihaillen maailman ihmeellisyyttä.

Olen viimeisen vuoden ajan päivittäin kuvannut luontokuvia kännykkäkamerallani ja julkaissut yhden kuvan päivässä sosiaalisessa mediassa. Tätä kirjoittaessani on meneillään viimeiset otokset 365 kuvan sarjasta.

Kuvat ovat ilahduttaneet monia. Hienoa, jos olen onnistunut piristämään ystävieni päivää.

Suurimman ilon ja hyödyn olen saanut kuitenkin itse. Joka päivä olen ihmetellyt ja kummastellut luonnon ihmeellisiä kasveja, eläimiä, ilmiöitä ja tunnelmia tietoisesti, koska olen halunnut valita jonkin minua sykähdyttävän asian kuvattavaksi ja jaettavaksi.

Luonto on minulle tärkeä, ja olen ammentanut sieltä arjen mielenrauhaa ja ideoita työhöni. Tämän vuoden pituisen kuvamatkan aikana olen oppinut tarkemmaksi ja vivahderikkaammaksi havainnoijaksi.

Luonnon tarjoamat moninaiset tunnelmat ja erilaiset kokemukset eivät kyllästytä koskaan.

Helposti voisin ohittaa juuri puhkeavan sinivuokon tai valon leikin pihlajanlehdellä, sillä ajatukset ja oma mieli pitävät helposti huomion poissa käsillä olevasta hetkestä. On valinta huomata ja nähdä.

Kuuleminen ja katseleminen ovat eri asioita kuin kuunteleminen ja näkeminen. Kuunteleminen ja näkeminen jättävät tunnejäljen.

Toukokuun viimeisenä päivänä Helsingin Sanomissa oli artikkeli luonnon vaikutuksista terveyteen. Artikkelissa neurobiologi Jarno Mikkonen kertoi, että luontoelementtien läsnäolo rauhoittaa mieltä, laskee verenpainetta ja stressitasoja. Metsä virkistää aivojen synapseja, jolloin luovuus lisääntyy ja stressihormonien pitoisuus laskee.

Japanissa lääkärit määräävät metsäreseptejä, siis käskevät ihmiset metsään.

Uskon, että luonnossa vietetty aika on kuin lääkettä. Kun annan aistieni kautta luonnon vaikuttaa minuun, se kasvattaa juuriani ja saa mieleni vihertämään.

Näkemällä luonnon ihmeellisyyden ja erityisyyden voin tuntea olevani osa jotakin suurempaa. Neurobiologi Mikkonen sanookin, että ihmisen biologia ei ole muuttunut 40 000 tuhannen vuoden aikana, vaan olemme edelleen osa luontoa.

Suomessa on ihanat neljä vuodenaikaa. Nyt käsillä oleva on ehkäpä helpoin ja rikkain aloittaa ympärillämme olevan luonnon havainnoiminen, näkeminen ja kuunteleminen.

Lapset osaavat ihmettelemisen taidon ihan luonnostaan, heiltä voi pyytää apua.

Ihmetelkää ja kummastelkaa kielojen tuoksua, perhosten lentoa, kissankellojen sinisyyttä ja järvenpinnan välkettä!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.