Ilmasto kohdallaan – rakentamisessa

0

Suhdannekatsaukset kertovat, että uusien asuntojen tuotanto jatkuu vaisuna.
Rakentamisen rattaat pyörivät yhtä hitaasti kuin viime vuonna, sillä laskusuhdanne pitää Suomea otteessaan monen muun EU-maan tavoin.
Kangasalla tunnutaan menevän eri tahtiin. Rakennushankkeita on vireillä useita.
Tallimäessä Vatialassa alkaa kahden uuden kerrostalon rakentaminen kahden valmistumassa olevan kupeeseen, ja Suoramalla Harjunsalon korttelin ensimmäinen seitsenkerroksinen pannaan vauhtiin. Molemmille on luvassa myös jatkoa.
Mäntyveräjänkin suunnalla tapahtuu. Ruutanantien varteen nousevan pientalotaloalueen rakennustyöt aloitetaan toukokuussa. Ensimmäisenä nousee kaksi rivitaloryhmää.
Samoin Suoraman ydinkeskusta odottaa täydellistä ilmeen muutostaan. Kolmelle uudelle kerrostalohankkeelle on jo näytetty vihreää, ja neljännelle kohdakkoin.
Keskustakorttelin kolmesta uudistalosta tehdään paraikaa toista, ja kolmas on luvassa sen jälkeen. Pikonlinna etenee sekin omaan tahtiinsa.

Melkoisia virityksiä aikana, jona asuntojen rakentaminen polkee muualla maassa paikallaan.
Rakentamisen vire osoittaa osaltaan, että Kangasalan kuudes sija Elinkeinoelämän keskusliiton yritysilmastoa luotaavassa seutu- ja kuntaselvityksessä osuu oikeaan.
Rakentajista kunnassa riittää vetovoimaa, vaikka ajat muuten ovatkin mitä ovat –  taloudellisesti tiukkoja ja pessimismin sävyttämiä.

Yksi kauneusvirhe kokonaisuudessa on. Kangasalan kuntakeskusta ei houkuta yrityksiä. Lopettaneita ja lopettavia yrityksiä on yksinkertaisesti liikaa kunnassa, jonka kuningastavoitteista yksi on houkutteleva ja elämää sykkivä ydin.
Tavoitteeseen yltäminen tuottaa tuskaa, sillä Kangasala lähtee keskustansa vetovoiman vahvistamiseen pitkältä takamatkalta.
Jahkailu ja valitusrumba ovat vieneet sen rakentamiselta vuosia. Ensin odotettiin uimahallia, sitten markettia ja lopulta koko keskustakorttelia.

Nyt palikat ovat kutakuinkin koossa. Uimahalli ja Kangasala-talo on tehty, Kuohunharjuntien kasvot kohotettu ja rakentamista elvytetty.
Nouseeko kuntakeskusta uudelleen arvoiseensa asemaan? Saako se yrityselämän jälleen tositarkoituksella kiinnostumaan itsestään?
Meidän valinnoistamme kaikki on lopulta kiinni.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.