Ilonpäivä Raikussa, Havisevalla toivottiin pysyvämpää ratkaisua. Vilpeilän lakkautus kismittää kyläläisiä

0
Vanhempainyhdistyksen mukaan Raikun koulu ei vaadi peruskorjausta, sillä tilat ovat toimivat ja sisäilma kunnossa. Kuvassa oppilaat odottelevat Jalmarin Kodon väkeä vieraisille. Kuva: Raikun koulun arkisto
Vanhempainyhdistyksen mukaan Raikun koulu ei vaadi peruskorjausta, sillä tilat ovat toimivat ja sisäilma kunnossa. Kuvassa oppilaat odottelevat Jalmarin Kodon väkeä vieraisille. Kuva: Raikun koulun arkisto

– Tosi ihanaa! Toivottavasti kaupunginhallitus ja valtuusto ovat samaa mieltä, tiivistää Raikun koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Leena-Lotta Salminen tuntemuksensa sivistys- ja elinympäristölautakuntien päätöksestä olla lakkauttamatta Raikun koulua.

Hänestä on järkevää, ettei Raikun koulua ryhdytä peruskorjaamaan.

– Koulussa on hyvä sisäilma ja tilat vastaavat tarpeita.

Havisevalla tuntemukset ovat kaksijakoiset.

– Meillä oli ilo hetken katossa, mutta sitten perehdyimme tarkemmin asiaan. Koska koulua ei aiota peruskorjata, niin toiminta jatkuukin vain toistaiseksi. Toivoimme pysyvämpää ratkaisua, sanoo Havisevan koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Tiina Kuosmanen.

Päätös uuden koulun rakentamisesta Ruutanaan miellyttää myös havisevalaisia – etenkin jos alakoulu saa seurakseen vielä yläkoulun.

– Havisevalta on pitkä matka yläkouluun Pikkolaan. Koska bussi kiertää Laureeninkallion ja Ruutanan kautta, yhdensuuntaiseen matkaan kuluu liki tunti, tietää Kuosmanen.

Hyvä koulu, huonoja päätöksiä

Vilpeilän koulun tukijoukoille tuore päätös on kylmä suihku. Vanhemmat muistuttavat, etteivät ylhäältä päin määritellyt kriteerit takaa onnistumista käytännön tasolla.

– Käyttäjien mielestä koulussa on laadukas, terveellinen ja turvallinen oppimisympäristö sekä parhaat mahdolliset keskinäiset suhteet, joita he eivät vaihtaisi pois mistään hinnasta, toteaa Vilpeilän Valpas kannanotossaan.

Yhdistys kyseenalaistaa myös päätöksen perusteluita ja taloudellisia vaikutuksia.

­– Virheellisten tietojen esittäminen kyläkoulumme tulevista oppilasmääristä ei tee oikeutta demokraattiselle päätöksenteolle. Kyläkoulun säästäminen ei ole keneltäkään pois. Kyseessä on niin pieni säästö, ettei kasvavan kaupungin budjetti kaadu siihen.

Kyläläisten mielestä koulun toiminnan jatko olisi osoitus, etteivät kaupunkistrategiassa mainitut tavoitteet maaseudun ja kaupungin yhtäaikaisesta kehittämisestä ja asukkaiden kuuntelemisesta ole vain sanahelinää.

– Tarjotkaa oikea vaihtoehto keskusta-asumisen rinnalle. Koulun jatko tulee taata pysyvästi. Tämä on ensimmäinen askel maaseudun kehittämiseksi. Toinen askel on se, että maaseutua aktiivisesti markkinoidaan myös kaupungin taholta varteenotettavana asuinpaikkana.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.