Ilves-kasvatti Otto Huuhtanen raivaa tietä huipulle Newcastlessa

0
Autokouluun Otto aikoo Newcastlessa, joten kotomaisemissa Pitkäjärvellä polkupyörä on vielä lyömätön ajopeli.

Maalivahti Otto Huuhtasen kausi Newcastlen akatemiajoukkueessa meni hyvin, vaikka ryhmä jäikin lopulta sarjan keskivaiheille.

– Alku oli huono, mutta loppukaudesta petrattiin, kaikki ottelut joulu- tammikuulle osunutta loukkaantumisjaksoaan lukuun ottamatta pelannut Otto kertoo.

Hän sai kokeilla siipiään myös reservijoukkueen riveissä. Harjoitusten lisäksi tilille kertyi viisi ottelua. Peli oli nopeampaa ja fyysisempää kuin omassa ikäluokassa, mutta Ilves-kasvatti onnistui mainiosti myös kokeneempien joukossa.

Valioliigaseura Newcastle Unitedin haaviin lupaava kangasalalaisvahti jäi vuonna 2016, jolloin hänet kutsuttiin testiin ja harjoitusleirille. Leiri ja kaksi harjoitusottelua vakuuttivat isännät, Huuhtanen sai sopimuksen ja karisti Kangasalan tomut jaloistaan.

Sopeutuminen vieraaseen kulttuuriin ei käynyt käden käänteessä, sillä Pohjois-Englantiin lähtiessään Otto oli vasta 16-vuotias. Kotijoukkoja ja kavereita on tietysti ikävä, mutta sitä lievittävät skypet, whatsapppit ja joukkuetoverit.

Oma lukunsa on seuran tulokkaalleen järjestämä mukava isäntäperhe, jonka luona Otto asuu seuran piikkiin. Akatemiajoukkueessa on reservien tapaan parikymmentä pelaajaa, ulkomaalaisia koko joukosta on Oton lisäksi vain muutama.

Taidollisesti akatemiapelaajat ovat hänestä suomalaisia ikätovereitaan parempia. Pelitapakin poikkeaa meikäläisestä.

– Hyökkäyksiin lähdetään usein alhaalta ja lyhyillä syötöillä, joten siellä veskarin on osattava jaloin pelaaminen.

Maalivahdiksi Otto on tahtonut jo pihapeleistä alkaen. Nuorempana hän pelasi myös jääkiekkoa ja hakeutui siinäkin maalin suulle.

– Olen aina halunnut ottaa palloja ja kiekkoja kiinni, se fiilis on vain niin hieno.

Lopullisen lajivalinnan hän teki kirjaamalla ylös molempien pelien parhaat puolet. Jalkapallo vei listauksessa voiton, ja asia oli sillä selvä. Mies oli tuolloin 12-vuotias.

Oton tavoitteet ovat korkealla. Jos ne toteutuvat, viiden vuoden kuluttua hän torjuu ykkösvahtina palloja Valioliigassa tai jossain muussa Euroopan huippusarjassa. Esikuva on Espanjan elävä ja yhä pelaava legenda Iker Casillas.

– Parhaat avuni kentällä ovat rauhallisuus, yksi vastaan yksi -tilanteet ja nopeat reaktiot. Jalalla pelaamisen lisäksi parannettavaa on keskityspalloissa, 190-senttinen Huuhtanen tuumii.

Taito ja hyvä fysiikka eivät yksistään kanna pitkälle, vaan huipputorjujan on oltava myös henkisesti vahva. Vaikka virhe näkyy heti tulostaululla, sitä ei auta jäädä murehtimaan, vaan maalin jälkeen huomio on oltava heti seuraavassa pallossa.

Mestareitten liigan finaalissa nähtiin maalivahdin painajainen, kun Liverpoolin Lorius Karius haparoi kohtalokkaasti.

– Uskon, että hän pääsee yli katastrofistaan ja jatkaa uraansa huipputasolla – ehkei kuitenkaan Liverpoolissa.

Maajoukkueuransa Otto aloitti jo 15-vuotiaana. Nyt hän kuuluu Kai Nyyssösen valmentaman U 18 -joukkueen runkopelaajiin. EM-karsinnat ovat edessä lokakuussa.

Tavoitteena on yltää keväällä 2019 pelattaviin jatkokarsintoihin, mutta se edellyttää nappisuoritusta lohkovaiheessa, jossa vastaan tulevat Viro, Tanska ja Italia.

– Kova paikka, sillä jatkoon menevät vain lohkovoittajat ja parhaat kakkoset. Maajoukkuepaidan Huuhtanen pukee aina mielellään ylleen. Hänestä on kunnia edustaa Suomea.

– Fiilis on hieno, kun Maamme-laulu soi.

Venäjän MM-kisoissa Real Madridin mieheksi tunnustautuvan Oton suosikki on – äkkinäisestä valmentajanvaihdoksesta huolimatta – Espanja. Katalonian kireän poliittisen tilanteen hän ei usko vaikuttavan joukkueen iskukykyyn.

Yllättäjää Otto povaa Belgiasta, mutta Englannin kisataipaleen hän arvelee päättyvän välierävaiheessa.
Alkulohkon otteluita Huuhtanen seuraa kotisohvalta, mutta ratkaisupelien alkaessa hän on jo Newcastlessa.

– Valmistautuminen uuteen kauteen käynnistyy heinäkuun alussa, sarja elokuussa.

Fakta

Kuka? Otto Huuhtanen

Ammatti: jalkapalloilija/opiskelija

Ikä: 18 vuotta

Pelipaikka: maalivahti

Seurat: Ilves, Newcastle United (U 18 -akatemia, U 23 -akatemia/reservijoukkue)

Maajoukkue: mukana nuorimmasta eli U 15 -ikäluokasta alkaen

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.