Influenssaepidemia voi jäädä keskimääräistä lievemmäksi, norovirus ahdistelee

0
Kangasalalaiset sairastuneet lapset viedään helmikuussa Taysin lasten päivystykseen Tampereelle viikonloppuisin ja öisin. Mutta ensin pitää soittaa.

Terveyskeskuksen ensiapu on ollut viime päivinä ruuhkainen. Influenssa kaataa nyt ihmisiä petiin tavallisen flunssan lisäksi.

Influenssa etenee keskimääräiseen tahtiin viime vuosiin verrattuna. B-influenssa lähti alkuun nopeaan nousuun, mutta nyt sairastumisia aiheuttavat sekä A- että B-tyypin taudit.

– Kausi saattaa jäädä helpommaksi kuin kaksi edellistä, arvioi johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi.

Rokotuksen teho ei ole laajasti ottaen vielä tiedossa. Tiettävästi varusmiesten likimain kattava rokottaminen on hävittänyt influenssaepidemian puolustusvoimista lähes kokonaan.

Norovirus on aiheuttanut talven mittaan merkittävässä määrin sairastumisia. Ilmiö näkyy edelleen terveyskeskuksen vastaanotoilla.

Myös Pihlajalinnan Kangasalan päivystysvastaanotolla on ollut viime viikkoina tavallista vilkkaampaa.  Influenssan oireita vastaava korkeakuumeinen, pitempään kestävä hengitystieinfektio lihassärkyineen on yleistynyt. Liikkeellä on myös muita, lievempiä hengitystieinfektioita.

– Influenssa-aalto on vaikuttanut melko tavanomaiselta aiempiin vuosiin verrattuna. Taudit ovat hoituneet pääosin hyvällä oireenmukaisella kotihoidolla, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Heli Riihimäki.

Influenssan oireita ovat nopeasti yli 38 asteeseen nouseva kuume, säryt ja kuiva yskä. Muille kuin riskiryhmään kuuluville paras ohje on jäädä kotiin lepäämään. Apteekin käsikauppalääkkeillä kannattaa lievittää taudin oireita.

Influenssan kestoa lyhentävä ja vakavia jälkitauteja vähentävä viruslääkitys on tarkoitettu lähinnä keuhko-, syöpä- ja sydänsairaille, immuunipuutoksesta kärsiville, vauvoille sekä raskaana oleville.

Riskiryhmiin kuuluvien on epidemia-aikana syytä ottaa yhteyttä terveysasemalle tai työterveyshuoltoon mahdollisimman nopeasti, koska lääkitys on aloitettava 48 tunnin sisällä taudin puhkeamisesta.

Noroviruksen aiheuttamassa ”vatsataudissa” oireet ilmaantuvat yleensä äkillisesti. Oksentelu voi kestää toista vuorokautta. Muita oireita ovat vatsakipu, kuume, lihassäryt ja ripuli.

Oireet kestävät yleensä 1–3 vuorokautta. Vatsan toiminta voi olla vaihtelevaa vielä muutaman viikon ajan varsinaisesta infektiovaiheesta, minkä vuoksi moni sairastunut luulee taudin uusineen.

Lisätartuntojen välttämiseksi pikkulasten olisi hyvä pysyä kotona vielä kaksi päivää oksentelun ja ripuloinnin loputtua.

Norovirus aiheuttaa epidemian joka vuosi, yleensä vuodenvaihteesta eteenpäin. Aiempi tartunta ei anna täydellistä suojaa seuraavaa tartuntaa vastaam.

Norovirus leviää herkästi ovenkahvojen ja valokatkaisijoiden kautta. Tartuntaan riittää hyvin pieni määrä virusta.

Parasta hoitoa on lepo ja nesteen nauttiminen pieninä määrinä kerrallaan mutta tiheästi. Vesi, tuoremehun ja kivennäisveden sekoitus sekä apteekista saatavat ripulin korvausjuomat tehoavat parhaiten nestevajaukseen.

Hyvä käsihygienia vähentää kaikkien tarttuvien tautien, myös noroviruksen leviämistä.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.