Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Tarjous voimassa 23.10. asti tai niin kauan kuin tuotteita riittääTarjous voimassa 23.10. asti tai niin kauan kuin tuotteita riittää

Influenssarokote kannattaa ottaa ajoissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämän influenssakatsauksen mukaan jokavuotinen influenssakausi ei ole vielä alkanut. Tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu toistaiseksi vain yksittäisiä influenssa A ja B -tapauksia.

Uutiset - 19.10.2016 kello 10.46
Kangasalan Sanomat
Influenssarokote kannattaa ottaa ajoissa
Kangasalan rokotepäivät alkavat torstaina 10.11. ja jatkuvat 1.12. asti.

Kangasalla rokotukset alkavat jo hyvissä ajoin marraskuun 10. päivä. Tänä vuonna kunnalta saa myös omakustanteisen pneumokokkirokotteen, joka antaa suojan keuhkokuumetta vastaan. Kyseistä rokotetta suositellaan yli 50-vuotiaille ja se antaa elinikäisen suojan. Influenssarokote on maksuton riskiryhmään kuuluville henkilöille.

Milloin influenssarokote kannattaa ottaa, Kangasalan hoitotyön johtaja Elina Rissa?
– Influenssakausi alkaa tavallisesti vuodenvaihteen paikkeilla ja kestää kaikkiaan toista kuukautta, vaikka tämä vaihtelee vuosittain. Rokote kannattaa ottaa kuitenkin jo ennen kauden alkamista, jotta elimistö ehtii kehittää vasta-aineita ennen ensimmäistä tartunta-aaltoa. Mielestäni kannattaa hyödyntää tulevia rokotepäiviä, eikä odottaa siihen asti, kunnes työkaveri tai omainen on sairastunut, sillä silloin on todennäköisesti saanut tartunnan jo itsekin.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Kenen kannattaa ottaa rokote?
– Riskiryhmään kuuluvien kannattaa rokottaa itsensä. Ryhmään kuuluvat esimerkiksi raskaana olevat, 65-vuotta täyttäneet, pienet lapset ja ne joilla on vakava perussairaus. Aivan ehdoton rokote on niille, joiden pääasiallinen työpaikka on terveydenhuollon yksikkö. Lisäksi niiden joiden lähipiirissä on riskiryhmään kuuluva henkilö, kannattaa rokottaa itsensä myös.

Miksi riskiryhmään kuulumattomien kannattaa myös rokottaa itsensä?
– Kun hankkii itselleen rokotesuojan, pienentää myös muiden riskiä sairastua. Joka tapauksessa viruksen kantaja tartuttaa muita noin päivän tai pari ennen oireiden ilmaantumista. Rokotteen ottaminen pienentää kokonaistartuttavuuden määrää. Toiset sairastavat influenssan vakavammin. Se onkin kuumeinen ja raju hengitysteiden infektiotauti, eri tauti kuin tavallinen nuhakuume.

Miksi rokote on otettava joka vuosi uudelleen?
– Virukselle tyypilliseen tapaan influenssaviruskin muuntautuu koko ajan. Vaikka viime vuonna olisikin rokottanut itsensä, virus on tänä vuonna erilainen. Niinpä viime vuoden suoja ei toimi. Viruksen kehittymistä seurataan maailmalla ja suosituksia annetaan seurannan perusteella, mutta toki rokote on paras mahdollinen arvaus.

Voiko influenssalta suojautua ilman rokotetta?
– Tartunnan välttämiseen pätevät normaalit hygieniasuositukset ja pisaratartuntaan liittyvät suojaustoimenpiteet. Käsiä kannattaa pestä ja yskiä asianmukaisesti jonnekin muualle kuin paljaisiin käsiin tai suoraan toisia päin.

Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös