Invapaikat hautautuvat turhan usein lumikinokseen

0
Kangasalan vammaisneuvoston puheenjohtaja Tapani Lähteenmäki kummastelee, miksi juuri invapaikat jäävät usein auraamatta. Lumimöykyt estivät tehokkaasti pysäköinnin invapaikalle kaupungin vammaispalvelutoimiston eteen. Tällä hetkellä paikka on aurattu ja hyvässä kunnossa.

Auraamattomat invapaikat ja väärin pysäköidyt autot ovat liikuntaesteisten autoilijoiden pahimmat riesat.

Puheenjohtaja Tapani Lähteenmäki tuo esille Kangasalan vammaisneuvoston ihmettelyn siitä, miksi invapaikat jäävät usein auraamatta.

– On kovin tavallista, että pysäköintialue on aurattu lumisateen jälkeen, mutta invapaikka on jäänyt auraamatta. Usein auraaja on kasannut lunta juuri invapaikalle.

Neuvosto toivoo, että eri alueiden kunnossapitoväki ymmärtää liikuntaesteisten omien pysäköintiruutujen merkityksen.

Pysäköinti mahdollisimman lähelle asioinnin kohdetta on tärkeää monille liikuntarajoitteisille. Esimerkiksi täysimittaisen invapaikan 3,6 metrin leveys tulee tarpeeseen.

– Erityisesti pyörätuolia käyttävät autoilijat tarvitsevat runsaasti sivuttaistilaa poistuessaan autosta ja noustessaan siihen. Tavallinen pysäköintiruutu on auttamatta liian ahdas, Lähteenmäki muistuttaa.

Normaalit parkkiruudut ovat usein niin kapeita, että auton ovien avaaminen ja autosta nouseminen vaativat erityistä notkeutta ja varovaisuutta terveiltäkin ihmisiltä.

Liian moni terve autoilija jättää autonsa invapaikalle. Lähteenmäen mielestä on käsittämätöntä, että normaalisti liikkuva ihminen ei voi pysäköidä etäämmäs vaikkapa marketin ovesta.

Lue lisää invapysäköinnin ongelmista ja käytännöistä 14.2.2018 ilmestyneestä numerostamme: ksdigi.fi

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.