Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Glögi & piparitarjoilu 16.11.Glögi & piparitarjoilu 16.11.

Isät ensimmäisinä paukkuostoksilla

Ensimmäisenä rakettien myyntipäivänä Pirkan Kirpputorikeskuksen yhteydessä olevalla Rakettitukun myyntipisteellä käy kuhina. 

Uutiset - 30.12.2017 kello 10.00
Kangasalan Sanomat
Isät ensimmäisinä paukkuostoksilla
Mika Koivuniemi osti pikkuraketteja poikansa iloksi. Kaksivuotias Vilho tietää, että pian on luvassa paukkuja.

Kaksivuotias Vilho on tullut isänsä Mika Koivuniemen kanssa ostoksille. Ensi kertaa ilotulitteisiin tutustuva poika tietää, että tulossa on paukkuja, mutta muuten uudenvuoden juhlintaan liittyvä rakettitouhu on vielä mysteeri.

– Viime vuonna ei ostettu raketteja, mutta nyt hankittiin pikkuraketteja, kun poika jo vähän ymmärtää, Koivuniemi kertoo. 

Toinenkin perheenisä, Mikko Harjula, tutkii valikoimaa ja ottaa lopulta tarjouspaketin perinteisiä raketteja. Neljän lapsen isä tuli hakemaan ensimmäiset raketit ilman jälkikasvua. 

–Tullaan lasten kanssa myöhemmin vielä ostamaan papatteja, Harjula sanoo.

Harjulalla on kotona teline, josta raketit on turvallista lähettää. Käytössä on myös suojalasit. Muutenkin rakettien kanssa ollaan varovaisia.

–Lapset ovat vielä sen verran pieniä, että saavat seurata sivummalta, kun minä sytytän raketit. Ilo on kuitenkin yhteinen, Harjula toteaa.

Rakettitukun myyntipisteen hoitaja Paavo Peltonen kertoo, että ilotulitteita on tänä vuonna myynnissä aiempaa vähemmän. Suurin osa raketeista valmistetaan Kiinassa, jossa tuotanto on laskenut.

– Kiinassa on muutettu lainsäädäntöä ja monia rakettitehtaita on lopetettu, Peltonen sanoo.

Viime vuosien tapaan suosituimpia raketteja ovat padat sekä erilaisia pikkupaukkuja sisältävät paketit. 

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

– Näissä on kaikenlaista pientä sälää, jotka ovat erityisesti lasten mieleen, myyjä Tuija Järvenpää sanoo. 

Rakettien hintahaitari on melkoinen. Pienimpiä paukkuja saa parilla eurolla, isoimmat padat maksavat yli sata euroa. Onneksi rakettien katseleminen ei maksa mitään.

–Meilläkin on tässä liikekeskuksen pihalla ilotulitus uudenvuodenaattona, Peltonen vinkkaa.

Tänä vuonna raketteja on yritetty tilata yhä enemmän ulkomailta. Verkosta on tilattu muun muassa Suomessa kiellettyjä ilotulitteita. 

–Euroopan suunnalta on tullut paukkuja, jotka meillä on kielletty jo 1980-1990-luvuilla, ylitarkastaja Mikko Ojala Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista kertoo. 

Kyseiset raketit kiellettiin, koska ne aiheuttivat silmä-, käsi-, ja kuulovammoja. Niitä käytettiin myös ilkivaltaan, kuten postilaatikkojen räjäyttelyyn. 

Lisäksi yksityishenkilöt ovat tilanneet netistä ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja järeitä ilotulitteita.

– Se on iso ongelma. Aika paljon ilotulitteita on jäänyt kiinni tullissa, mutta osa menee varmasti ohikin, Ojala toteaa.

Netin kautta tilattujen tuotteiden pakkausmerkinnät ja -menetelmät ovat usein puutteellisia eli ne aiheuttavat isoja riskejä myös kuljetusketjussa. 

Rakettien ostaminen verkosta on sallittua vain, jos tuotteet noudetaan Suomen pelastusviranomaisen hyväksymästä myyntipisteestä. Kotiin raketteja ei voi tilata. 

 

Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös