Koti Pääkirjoitus Isät ovat juhlansa ansainneet

  Isät ovat juhlansa ansainneet

  0

  Pyhäinpäivästä käynnistyy loppuvuoden juhlasesonki, jota vietetään usein perhepiirissä.
  Pyhäinpäivänä muistellaan poisnukkuneita läheisiä. Kangasalankin hautausmaat loistivat viime viikonvaihteessa yhtenä kynttilämerenä.
  Isänpäivänä huomio keskittyy perheen miehiin, ja jälleen jouluna monet perheet kokoontuvat yhteen.
  Myös itsenäisyyspäivä on eräänlainen isänpäivä. Silloin muistellaan niitä isiä, jotka osallistuivat tavalla tai toisella taisteluun itsenäisen Suomen puolesta.
  Tosin tuossa taistelussa naisillakin oli merkittävä rooli, vaikka he eivät etujoukoissa olleetkaan.

  Onneksi aika, jolloin äidit olivat lasten elämässä pääroolissa ja isälle annettiin vain vaatimaton sivuosa, on jäänyt taakse.
  Nykyaikainen tutkimus tunnustaa, että isällä on oma, tärkeä asemansa lapsen elämässä. Isien roolia lasten elämässä korostaa esimerkiksi tunnettu lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.
  Sinkkosen mukaan hyvä isyys on muun muassa läsnäoloa, sitoutumista ja saatavilla oloa. Se on huolenpitoa, kehittymisen tukemista ja yhteistyötä muiden lasta hoitavien aikuisten kanssa.
  Tuo näkökulma muista hoitavista aikuisista hyväksyy sen tosiseikan, että isyys ei ole kiinni perhemuodosta; myös eroperheiden isät ovat hyviä isiä.

  Isän voi menettää monella tavalla. Voi olla, että isästä ei ole mitään tietoa, välit ovat katkenneet riitojen takia tai isä on kuollut.
  Isättömyys näkyy varmasti lapsen ja myöhemmin aikuisen elämässä jollain tavalla. Jos isä on väkivaltainen, laiminlyövä tai psyykkisesti pois, voi isän poissaolo olla myös lapsen kehityksen kannalta hyvä asia.
  Jokaisella lapsilla tulisi kuitenkin olla elämässään mahdollisimman paljon tärkeitä aikuisia. Sellaisia, joille voi tehdä päiväkodissa isänpäiväkortin, vaikka kyseessä ei olisikaan ikioma isä.

  Hyvää isänpäivää kaikille isille.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän