Isien tukemisessa on itua: Onko kumppanillasi tai lapsellasi mielenterveys- tai päihdeongelmia?

0
Itua-hanke tulee maksutta isiä, joiden kumppanilla tai alle 30-vuotiaalla lapsella on mielenterveys- ja/tai päihdeongelmia. Hankkeessa työskentelevät Tiina Vartiainen ja Jukka Törrö rohkaisevat miehiä hakemaan apua tilanteeseensa ajoissa ennen kuin tilanteet kriisiytyvät. Kuva: Sanna Kärkkäinen (FinFami Pirkanmaa)
Itua-hanke tulee maksutta isiä, joiden kumppanilla tai alle 30-vuotiaalla lapsella on mielenterveys- ja/tai päihdeongelmia. Hankkeessa työskentelevät Tiina Vartiainen ja Jukka Törrö rohkaisevat miehiä hakemaan apua tilanteeseensa ajoissa ennen kuin tilanteet kriisiytyvät. Kuva: Sanna Kärkkäinen (FinFami Pirkanmaa)

Kangasala on mukana Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry:n maaliskuussa käynnistämässä Itua-hankkeessa. Sen tavoitteena on luoda tukemisen malli isille, joiden kumppanilla tai alle 30-vuotiaalla lapsella on mielenterveys- tai päihdeongelmia.

– Haluamme myös rohkaista isiä hakemaan apua tilanteeseensa ajoissa ennen kuin tilanteet kriisiytyvät, toteaa vastaava hanketyöntekijä Tiina Vartiainen.

Hänen mukaansa moni isä on kertonut koronarajoitteiden huonontaneen psyykkisesti sairaan puolison vointia entisestään.

– Puolison jaksaminen on tiukalla, kun lapset ovat jatkuvasti kotona ja tiivis yhdessäolo saattaa lisätä ristiriitoja. Toisaalta joissakin perheissä poikkeustilanne saattaa kasvattaa yhteenkuuluvuuden tunnetta, kun aikaa yhteiselle tekemiselle löytyy enemmän.

Koronarajoitteiden vuoksi keskusteluapua järjestyy puhelimitse tai vaikkapa Skypen välityksellä.

Tiina Vartiainen

Keskusteluapua järjestyy koronasta huolimatta

Itua-hankkeen työntekijät toimivat tiiviissä yhteistyössä muun muassa Kangasalan mielenterveys- ja päihdepalveluiden ja perheneuvolan kanssa.

– Tarjoamme kohderyhmän isille esimerkiksi maksutonta keskusteluapua ja vertaistukea. Koronarajoitteiden vuoksi keskusteluapua järjestyy puhelimitse tai vaikkapa Skypen välityksellä, toteaa Vartiainen.

Myöhemmin henkilökohtaiset tapaamiset voidaan sopia Kangasalan Mielenterveys- ja päihdepalveluiden keskuksen tiloihin. Syksyllä Kangasalla alkaa myös isille suunnattu ryhmä.

Miehille kohdennettua toimintaa

Itua (Isille tukea arkeen) on kolmivuotinen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen rahoittama hanke. Kangasalan lisäksi mukana on kymmenen pirkanmaalaiskuntaa.

– Yhdistyksemme aiemmassa työssä on noussut esiin erityisesti tarve isien tukemiselle maaseutukunnissa. Avunsaantia saattaa vaikeuttaa päihde- ja mielenterveysongelmiin liittyvä leima, sanoo Tiina Vartiainen.

Hankkeen kohdekunnissa esiintyy myös lisätarvetta yksinomaan miesomaisille kohdistetulle palvelutarjonnalle ja toiminnalle.

– Apua on vaikea hakea nimettömänä, ja palveluvalikoima on rajallinen. Miehet myös tuntuvat hakeutuvan helpommin yksinomaan heille kohdennettuihin tukitoimiin.

Itua-hankkeen lisäksi FinFami tarjoaa Kangasalla omaisneuvontaa ja vertaistukiryhmiä myös muille kuin iseille. Yhteistyössä psykiatrian poliklinikan toteutettavat tukimuodot on tarkoitettu kaikille, jotka ovat huolissaan läheisensä mielenterveydestä- ja/tai päihteiden käytöstä.

Lue, miten kangasalalainen Henri on selviytynyt perhettään vavisuttaneesta kriisistä.

Itua-hanke tarjoaa maksutta

  • keskustelutukea eli omaisneuvontaa
  • vertaistukea
  • isä-ryhmiä (alkavat syyskuussa)

Lisätietoja: finfamipirkanmaa.fi/itua-hanke/ ja itua@finfamipirkanmaa.fi

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.