Iskikö selkäkipu? Fysioterapeutille pääsee nyt kulkematta lääkärin kautta

0
Fysioterapeutti Katri Hakanen on asiantuntija, kun lääkkeenä on liike.

Akuutista selkäkivusta kärsivä on tänä syksynä voinut päästä suoraan terveyskeskuksen fysioterapeutille käymättä ensin lääkärin vastaanotolla. Lääkärin kautta kulkiessa saattoi kulua viikkoja ennen kuin äkillisestä selkäsärystä kärsivä potilas oli fysioterapeutin käsissä, jos silloinkaan. Nyt ajan fysioterapeutille saa yleensä samalle tai seuraavalle päivälle.

– Kun aamulla potilas soittaa akuutin alaselkäkivun vuoksi, tehdään kysely, jonka perusteella potilas ohjataan fysioterapeutille. Kyselyn avulla poissuljetaan vakavat sairaudet, fysioterapeutti Katri Hakanen kertoo.

Akuutilla selkäkivulla tarkoitetaan vaivaa, joka alkaa äkillisesti.

– Se voi olla sellainen, joka on vaivannut aikaisemminkin, mutta ei esimerkiksi vuoteen eli ei ole jatkuva. Sen voi laukaista vaikka nostotilanne.

Selkäkipujen taustalla on usein toiminnallista haittaa, kuten vääränlaisia työasentoja, huonoa ergonomiaa tai keskivartalon puutteellista toimintaa. Fysioterapeutti tutkii potilaan, tekee diagnoosin ja antaa ohjeet selän hoitamiseksi. Kontrollikäynneillä tutkitaan, onko vaiva helpottunut ja muutetaan tarvittaessa ohjeita.

– Usein potilaat tullessaan ovat hyvin kipeitä. Siksi alkuun voidaan toteuttaa ihan muutamia liikkeitä.

Muutos aiempaan on hoidon nopeutumisessa. Lääkärin ohittaminen on perusteltua, sillä fysioterapeutit ovat tuki- ja liikuntaelinsairauksien asiantuntijoita.

– Lääkärin keinot ovat näissä tapauksissa aika vähäiset, lähinnä vakavien sairauksien poissulkeminen. Sitten määrätään sairaslomaa ja lääkettä. Lääkäreiltä vapautuu näin myös resurssia muuhun toimintaan.

Hoidoksi on totuttu usein mieltämään lääkkeet ja kuvantaminen. Röntgen- tai magneettikuvat antavat joskus selkeän syyn vaivalle, mutta eivät aina. Ihmisen kuluminen on ihan normaalia.

– Tutkimuksissa on havaittu, että esimerkiksi oireettomilla 50-vuotiailla pientä nivelrikkoa on joka kolmannella, välilevyn rappeutumia 80 ja välilevyn pullistumia 40 prosentilla.

Nopea kuntoutuksen aloittaminen hoitaa itse vaivaa, toisin kuin kuvantaminen tai lääkkeet. Fysioterapeutti voi tarvittaessa kirjoittaa lyhyitä sairaslomia ja olla yhteydessä potilaan omalääkäriin kipulääkkeiden tarpeesta.

– Lääke ei varsinaisesti paranna, mutta sen avulla huolehditaan, että ihminen pysyy liikkeessä.

Fysioterapiassa potilas on itse aktiivinen, osallistuu ja saa keinoja helpottaa oloa. Potilailta saatu palaute fysioterapeutin suoravastaanotosta on ollut erittäin positiivista.

– On tullut todella vuolaita ylisanoja, suorastaan hämmentyneitä ollaan oltu siitä, että pääsee heti oikeaan paikkaan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.