Iso vääntö 35 000 eurosta: Valtuusto keskusteli tunnin, mutta ei päätynyt äänestämään

0
Kaupunginvaltuusto kokoontui ensi vuoden talousarvion äärelle maanantaina.

Kangasalan kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana vuoden 2020 talousarviosta. Illan pisin keskustelu käytiin 35 000 eurosta, mutta lopulta asiasta ei edes äänestetty.

Keskustelu sai alkunsa Sina Isokallion (vihr) esityksestä.

Hänen esityksensä oli, että Kangasalan kaupunki tarjoaa vuoden 2020 alusta alkaen diabeetikoille maksuttoman silmänpohjakuvauksen tarkoituksenmukaisella tiheydellä.

– Ainoastaan kahdessa Pirkanmaan kunnassa silmänpohjakuvaukset ovat maksullisia; Kangasalla ja Pälkäneellä, Isokallio huomautti.

Vihreiden valtuustoryhmän esitys oli, että 35 000 euron suuruinen kustannus vähennetään talousarviossa erikoissairaanhoidon arvioiduista kustannuksista tai lisätään summa verotuloennusteeseen.

Myös Jorma Mäntylä (vas) esitti valtuustolle vasemmistoryhmän samansisältöisen esityksen.

– Diabetes on nopeasti lisääntyvä kansansairaus. Diabeetikon sokeutumista voidaan estää tehokkaasti maksuttomin silmänpohjakuvauksin, Mäntylä kertoi.

Lisää valtaa lautakunnille

Kaupunginjohtaja Oskari Auvinen kuitenkin huomautti, ettei päätöksen aiheuttamia kuluja voida kattaa esitetyillä tavoilla.

– Ei ole käytännössä mahdollista, että tämä rahoitettaisiin erikoissairaanhoidon kuluilla. Meillä ei ole tiedossa mitään syytä olettaa, että niissä olisi säästymässä rahaa. Myöskään veroennustetta ei voida nostaa, jos sille ei ole syytä. Toki voi esittää ja päättääkin mitä vaan, mutta olisi toivottavaa, että se perustuisi johonkin tietoon, Auvinen totesi.

Muun muassa Heikki Lyytinen (kok) ihmetteli, miksei asiaa ole päätetty jo sosiaali- ja terveyslautakunnassa.

– Edellisessä valtuustossa kehitettiin organisaatiota ja haluttiin antaa asiantuntijalautakunnille lisää valtaa. Minua hämmästyttääkin se, ettei asiaa ole otettu esiin jo lautakuntavaiheessa. Samansisältöinen esitys kun tehtiin jo vuosi sitten, Lyytinen totesi.

Keskustelussa kävi ilmi, että maksuttomien seulontojen tarjoaminen on ollut myös sosiaali- ja terveyslautakunnan tahto.

– Ongelma lautakunnassa oli se, ettemme löytäneet suunnilleen samansuuruista maksua, jolla olisi korvattu tämä summa. Meidän täytyisi keksiä uusi tulonlähde, jotta voisimme lisätä kulun, Sonja Koto (vihr).

Kokous päätti pitää asiassa neuvottelutauon, jonka päätteeksi esitykset vedettiin kokonaan pois.

– Kävimme ryhmäpuheenjohtajien kanssa arvokasta keskustelua. Hallitus aloittaa nyt sitoutumistasoa olevan keskustelun. Sen tavoitteena on, että asiantuntijalautakunnat saavat edelleen raamibudjetin, mutta lisäksi myös luvan priorisoida asiat niin kuin parhaalla tavalla näkevät. Näin asiat tulisivat ratkaistuksi asiantuntijalautakunnissa, Heikki Lyytinen kertoi tauon päätteeksi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.