Koti Pääkirjoitus Istuminen tuhoaa terveytemme

  Istuminen tuhoaa terveytemme

  0

  Erään turkulaisen opettajan tempaus ylitti pari vuotta sitten valtakunnallisen uutiskynnyksen.  Hän kantoi oppilaidensa kanssa pulpetit ulos ja toi tilalle muita istumisvälineitä, kuten sohvan, keinutuolin ja säkkituoleja.
  Viime viikolla julkisuudessa oli kirjoitus, jossa sijaisopettaja oli omanlaisilla, persoonallisilla metodeillaan saanut aikaan hyviä oppimistuloksia.
  Aikaisemmin huonoja tuloksia saanut lapsi onnistui, kun sai tehdä kokeen opettajanpöydän alla.
  Hämmentävää, että tällaiset asiat ovat uutisia, mutta samalla se kertoo koulusta jotain pintaa syvemmältä.
  Vaikka pedagoginen tietotaito kasvaa jatkuvasti, sitä toteutetaan käytännössä monissa kouluissa samalla tavalla kuin viime vuosisadalla.

  Kun lapsi lähtee kouluun, hänelle hankitaan repun ja penaalin lisäksi usein koulupöytä.
  Sitten monissa perheissä ihmetellään, kun  lapsi ei tee läksyjä koulupöydän ääressä. Paljon mieluisampi paikka on keittiö tai lattia, jossa voi vaihtaa asentoa ja venytellä raajoja.
  Ihmiskeho on nerokas. Lapsilla ei ole opittuja pidäkkeitä. He toimivat luontaisesti oikein eli liikkuvat jatkuvasti. 

  Miksi ihmeessä me aikuiset yritämme sovittaa lapsia muottiin, johon he eivät sovi? Tätä sopii jokaisen vanhemman ja ammatikseen lapsia kasvattavien pohtia.
  Viime vuosina on puhuttu paljon istumatyön vaaroista. On sanottu jopa, että istuminen tappaa, vaikka vapaa-ajalla harrastaisi kuinka paljon liikuntaa.
  Vaivat eivät enää rajoitu ainoastaan aikuisiin. Myös lapsilla on enenevässä määrin erilaisia ongelmia, muun muassa päänsärkyä ja muutoksia ryhdissä.
  Mitä tästä opimme? Jos lapsemme haluavat maata lattialla, annetaan heidän tehdä niin.
  Jos olemme itsemme jo pilanneet istumatyöllä, kannustetaan nuorempaa sukupolvea toimimaan järkevämmin.
  Ja työnantajille vinkiksi: sähköpöydän saa muutamalla satasella. Se on pieni hinta verrattuna tuki- ja liikuntaelinsairauksista aiheutuviin sairauspoissaoloihin.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän