Itä-Kangasalan elinvoimaisuus mietitytti

0
Sahalahden vaalitenttiin osallistui seitsemän panelistia: Simo Arra (kuvassa vasemmalla), Miia Kinnari, Pekka Lahti, Tony Lähde, Asko Nieminen, Iikka Nikkinen ja Jorma Urkko.

Haja-asutusalueen elinvoimaisuus, kaavoitus, kyläkoulut ja -talot, kesäm­ökkien muuttaminen vakituisiksi asunnoiksi, palvelujen sijoittuminen Kuhma­lahdella sekä Pelisalmen ja Huutijärven välinen kevytväylä.

Muiden muassa näistä aiheista vaihdettiin mielipiteitä Kangasalan Sanomien järjestämässä kolmannessa, lähinnä kunnan itäisen osan asioihin keskittyneessä vaalitentissä Sariolassa. Puhetta riitti melkein kahden tunnin ajan.

Sahalahden elinvoimaisuutta panelisteina toimineet kunta­vaali­ehdokkaat pitivät pääosin hyvänä, mutta Kuhmalahden tulevaisuuden yllä nähtiin enemmän varjoa.

– Terveys­aseman sulkeminen on heikentänyt aktiivisuutta, esimerkiksi kirjaston käyttö on vähentynyt. Sulkemispäätöksessä talouslukuja ei katsottu tarpeeksi pitkälle, Iikka Nikkinen (vas) totesi.

Koulukysymys Kuhma­lahdella tulee ennen pitkää ratkaistavaksi. Uuden koulun olisi järkevää sijaita keskellä kylää, mutta kahden kyläkeskuksen – Pohja, kirkonkylä – alueella sijoituspäätös ei ole läpihuutojuttu.

– Kuhma­lahdella on aina kiistelty keskustan sijainnista. Pienellä paikalla palvelujen keskittäminen yhteen keskukseen voisi olla hyväksi, mutta en mene kuhmalahtelaisten puolesta määräämään, missä se keskus sijaitsee, sanoi Simo Arra (kesk).

– Mutta luulen, että me voimme vielä joutua tekemään sen päätöksen heidän puolestaan, Arra jatkoi.

Pekka Lahti (sd) arvioi, että sopivin paikka uudelle koululle olisi Kuhmalahden kirkonkylä. Uusia asukkaita hakeutuu mieluiten sinne, minne palvelut on keskitetty.

Pentorinteen vanhain­kodin toiminta jatkuu tällä tietoa ainakin vuoteen 2022 saakka. Jorma Urkko (kok) painotti, että iästään huolimatta Pentorinne on edelleen käyttökelpoinen ja ennen muuta terve rakennus, jota kannattaa käyttää niin pitkään kuin mahdollista.

Osa panelisteista ja muutamat yleisökommentit olivat sillä kannalla, että kesäm­ökkien nykyistä sallivampi muuttamiskäytäntö ympärivuotisiksi asuinpaikoiksi lisäisi maaseutualueiden elinvoimaisuutta.

– Jos rakennus on asumiskelpoinen, voisi kesämökin muuttaa pysyväksi asunnoksi. Kylien pitäisi olla houkuttelevia, voisiko kaavoituksella ja poikkeusluvilla virkistää kyliä, Asko Nieminen (kd) kysyi.

Urkko totesi, että kyläkaavat ovat oleellisia asioita, mutta edes niiden myötä on turha odottaa nopeasti uusia asukkaita. Nikkinen painotti, että kun tarjolla on järkeviä palveluja, uutta väkeä asettuu maaseudulle.

– Nuoret parit lapsineen haluavat edelleen muuttaa maalle. Rantamökkiasiaan täytyy suhtautua varovasti. Isokokoisen Längelmäveden rantaan niitä voi tehdä, mutta esimerkiksi Laipan järvet jättäisin rauhaan, sanoi Tony Lähde (vihr).

– Kangasala on monimuotoinen, edelleen maaseutumainen kunta. Olemme luoneet kuvaa, että täällä on turvallista asua. Toivottavasti se ei muutu kaupungiksi tulon myötä, totesi Miia Kinnari (ps).

Pelisalmen ja Huutijärven välisen kevytväylän loppuunsaattamista kannattivat kaikki panelistit. Lähde totesi olevan häpeällistä, ettei sitä ole saatu kuntoon. Väylän toteuttamista ei kuitenkaan ole sisällytetty menossa olevan suunnitelmakauden papereihin.

Kangasalan kaupunkinimitystäkin sivuttiin keskustelussa. Paneelin puheen­johtajana toimineen Tuula Ruusumaan kysymys kuntalaisten riittävästä osallistamisesta asian kehittelyssä sai panelisteilta varsin kriittisiä vastauksia.

– Ei mennyt ihan nappiin, Lahti myönsi.

– Asia nousi aika nopeasti esille, eikä ansaitse hyviä pisteitä, Urkko heitti.

Nieminen totesi kristillisdemokraattien olleen yksimielisesti kaupungin puolella. Yrittäjiltä saatujen kommenttien perusteella kaupunki-nimen alla on helpompi yrittää.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.