Lukioisko – Kangasalan lukion oma media

Italia-Suomi vaihtoprojekti – Kannattaako osallistua?

Lukioisko on Kangasalan lukion oma lehti.
Lehteä kirjoittaa Kangasalan lukiolaisista koostuva kolmen hengen mediaryhmä: Ronja Aaltojärvi, Aada Lehtoniemi ja Nadia Vakaslahti.

Kangasalan lukiossa järjestetään monia erilaisia opintomatkoja. Näillä opintomatkoilla pääsee tutustumaan maiden kulttuuriin sekä saamaan uusia kokemuksia ja tutustumaan uusiin ihmisiin – näiltä voi saada myös yli maiden välisiä ystävyyssuhteita.

Italia-Suomi -projekti aloitettiin helmikuussa, jolloin Kangasalan lukioon saapui vaihto-oppilaita viikoksi Italiasta. Huhtikuussa Kangasalan lukiosta lähti vaihtolaiset Milanoon sekä osa vaihto-oppilaista pääsi näkemään Pohjois-Italiaa vaihtoperheissä Genevessä.

Matkaan osallistui kaksi opettajaa: Henrik Nylund ja Jussi Partanen.


Haastattelimme tarkemmin toista projektin opettajista, Henrik Nylundia, ja kysyimme minkälainen projekti oikein oli kyseessä.

Minkälainen projekti on?

Kyseessä on kurssi, jossa tutustutaan toiseen kulttuuriin.

Onko projektissa jokin teema?

Italia, Agenda 2030

Millaista toimintaa projektissa Suomessa on?

Suomessa toimintana avantouinti, sauna, ja talvilajit kuten hiihto, luistelu ja pulkkailu.

Miksi kannattaa osallistua?

Italiassa on hieno kulttuuri, saa perspektiiviä ja maailmankuva laajenee. Hienointa maassa on samanlaisuus sekä erilaisuus Suomeen.


Italian matkasta ja projektista esiteltiin kuvia ja muistoja auditoriossa, tässä tiivistelmä tärkeimmistä tunnelmista.

Ruoka on tärkeä osa Italian kulttuuria, ja sen suhteen ollaan tarkkoja. Suomessa syödään että pysytään hengissä mutta Italiassa eletään että syödään. Erityisesti pastan suhteen ollaan tarkkoja, ei missään nimessä saa jättää veteen lillumaan. Ruoassa vaihtolaisten mukaan oli myös jotain makua. Perunaan ei Italiassa erityisemmin myöskään törmännyt.

Sosiaalisuus tuli hyvin esille Italiassa ja sen kulttuurissa, ruokapöytään kutsutaan koko perhe ja suku syömään, ja vaihtolaisetkin otettiin tähän lämpimästi mukaan. Vaihtolaiset poimivat erityisesti sosiaalisuudesta, että italialaiset puhuvat mielellään myös tuntemattomille busseissa – mikä voi olla suomalaiselle hieman vierasta. Uusiin ihmisiin ja vaihtoperheeseen tutustui vaihtarien mukaan helposti.

Italian ajokulttuuri on todella nopeatempoista: Nylund toteaa, että Suomessa on rauhallinen ajotyyli Italiaan verrattuna. Partasen sanojen mukaan: ”En minä ole siellä kertaakaan onnettomuudessa ollut, vaikka norminopeus on tosiaan 70 km kaupungissa. Mutta ei siellä pahemmin kolise.” Töyssyt saatetaan mieltää myös hyppyreinä.

Jalkapallo on Italiassa kuin uskonto. Sitä seurataan tiivisti, ja erityisesti Milanossa jännitystä lisää se, että on kaupungissa on kaksi joukkuetta. Partanen kertoi kokemuksestaan: ”Minä olen ollut Italiassa kun Inter voitti jonkun cupin tai maan mestaruuden. Niin sanotaan nyt että vappu Helsingissä on pyhäkoulujuhla verrattuna siihen.”


Haastattelimme muutamaa huhtikuussa lähtenyttä Italian matkan osallistujaa ja kyselimme heidän näkemyksiä ja fiiliksiä projektista.

Vaihtarit sai lähtemään mukaan projektiin kiinnostus kansainvälisestä toiminnasta, sekä yleisesti kiinnostus saada uusia kokemuksia. Eelis Pulkkinen kertoi olleensa aikaisemmin Erasmus -tyyppisissä matkoissa, joten hän lähti innolla mukaan. Sallamari Knuutinen kertoi, että koronan takia yläasteella ei vaihtoprojektit onnistuneet niin oli hyvä kun lukiossa avautui siihen uusi mahdollisuus.

Projektiin liittyi hauskoja hetkiä ja mukavia muistoja, ja kaikki vaihtarit olivat kokonaisuudessaan tykänneet kaikesta. Matka oli ollut Pulkkisen mukaan omaa maailmaa avartava. Molemmat Knuutinen ja Pulkkinen toivat esiin myös tutustumisen uuteen kulttuuriin uudessa maassa. Nähtävyyksien ja uusien paikkojen näkeminen ja ystävien kanssa yhdessä oleminen oli myös jäänyt lämmöllä vaihtarien mieleen. Aino Kokkonen toi esiin myös Italiassa nähdyn meren ja lämpimän sään.

Matkalla oli ollut mahdollisuus myös kehittää omaa kielitaitoa kokemuksien lomassa, ja tutustua italiaankin kielenä. Vaihtarit korostivat, että matka oli ollut todella ainutlaatuinen, eikä vastaavaa välttämättä pääse kokemaan jos lähtee mukaan. Vaihtarit mainitsivat oman maailmankuvan avartuneen, ja Pulkkisen mukaan oppii näkee erot ja että samanlaisuudet maiden välillä. Italia oli kohdemaana hyvin kaunis, ja Tomi Rustillin mieleen oli jäänyt sen arkkitehtuuri, vuoret, luonto ja ihmiset. Rustill lisäsi myös, että italialaisten kanssa oli todella mukavaa seikkailla sekä Italiassa kuin Suomessa. Kokkonen lisäsi, että projekti on myös hyvä mahdollisuus saada uusia kansainvälisiä kavereita.

Vaihto-oppilaat olivat tutustuneet hyvin toisiinsa, ja erityisesti saaneet matkojen aikana omista vaihtareistaan ystäviä. Knuutinen kertoi yleisesti tutustuneensa moniin projektilaisiin yhteisen tekemisen myötä. Myös vaihtariperheet olivat olleet mukavat.

Projektissa oli ollut monia mieleenpainuvia hetkiä, mutta erityisesti vaihtareille jäi mieleen Italiasta kaunis Lombardian maakunnassa sijaitseva Como-järvi ja sen jylhät maisemat, Duomo di Milano -kirkko, ruoka ja ihmiset. Pulkkisen mieleen oli jäänyt ihmiset, ja erityisesti erään junassa olleen italialaisen kanssa käyty keskustelu.

Artikkelin kuvat kokonaisuudessa: Eelis Pulkkinen

Kaikki vaihtarit suosittelevat tulevaisuuden kansainvälisiin projekteihin osallistumista avoimin ja rohkein mielin. Matkasta on vaihtareille kertynyt hienoja elämyksiä, ja uusia tuttavuuksia. Kokkosen mukaan jos tilaisuuksia tulee vastaan, kannattaa ne ottaa, sillä niistä tulee ihan elämän mittaisia muistoja. ▪

MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3,50 €.Tilaa tästä
KategoriaLukioisko – Kangasalan lukion oma media

Kommentoi

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.