Koti Uutiset Itseään voi ilmaista köyhemmilläkin eväillä – Käsityöt rikastuttavat myös opettajaa

  Itseään voi ilmaista köyhemmilläkin eväillä – Käsityöt rikastuttavat myös opettajaa

  0
  Pauliina von Bell vetää Valkeakoski-opistossa kädentaitojen kursseja muun muassa keppihevoskursseista vanhojen huonekalujen uudistamiseen. Kuva: Hannu Marjamäki

  Valkeakoski-opiston ilmoittautuminen on alkanut. Tarjolla on monenlaista puuhaa kielien opiskelusta liikuntaan ja musiikista taiteisiin. Käsityökurssit ovat olleet suosittuja aina.

  Pelkkä esineen käyttötarve sanelee enää harvoin käsityökurssilaisten tekemisiä. Valkeakoski-opiston kädentaitojen opettajan Pauliina von Bellin mukaan enää ei tehdä miten kuuluu tehdä tai mitä opettaja sanoo.

  – Tärkeintä on elämyksellisyys ja yhdistää omaan ilmaisuun esimerkiksi esine, johon liittyy tarina, von Bell kertoo suuntauksista.

  Sisustamiseen, huonekalujen entisöimiseen, verhoiluun tai tuunaukseen liittyvät kurssit ovatkin suosittuja. Monesti niissä käytetään materiaaleina tunnerikkaita tai kierrätettyjä esineitä sekä tekstiilejä.

  – Huonekalu muokataan sisustukseen sopivaksi siten, että sen tunnearvo säilyy, von Bell kuvaa.

  Esimerkiksi kotitalon vanha ikkuna muutetaan tauluksi tai peiliksi. Opettajan mukaan pääpaino on usein esteettisyydessä, ilmaisussa ja siinä, että muokattu tekstiili tai esine sopii omaan persoonaan.

  Netissä muun muassa Pinterest ja Youtube tursuavat ideoita. Vaikeinta von Bellin mukaan onkin löytää tarjonnasta se oma juttu. Vaikkei olisi hajuakaan siitä, mitä haluaa tehdä, voi ilmoittautua opetukseen.

  – Se on herkullinen lähtökohta, silloin on avoin kaikelle.

  Kursseille osallistuu myös yhä enemmän ihmisiä, joiden käsityökokemukset rajoittuvat kouluaikaan. Von Bellin mukaan se ei haittaa, sillä kyse on käsittämisestä, pään ja käden yhteistyöstä. Hänen mielestään harppaus ei ole suuri, jos on joskus vaikka ruokaa laittanut, sillä siinä on kyse samasta asiasta.

  Vaikka netistä saa ideoiden lisäksi ohjeita, voi niiden valheellinen vaivattomuus lannistaa.

  – Videoista saa käsityksen, että kaikki tapahtuu hetkessä. Jos näin ei tapahdukaan, voi ajatella olevansa surkea ja huono, mikä ei ole totta, von Bell lohduttaa.

  Opettajan tehtävänä on auttaa toteuttamaan haave omia taitoja vastaavalla tavalla. Harrastusiltoihin asennoidutaan moni tavoin. Joku nauttii itse tekemisestä, toista palkitsee yhdessäolo.

  – Aina joku tulee kurssille tekemään töitä, jotta saa valmiin tuotteen. Monille uuden taidon oppiminen on kuitenkin valmistuvaa tuotetta tärkeämpi.

  Oppiminen vahvistaa itseluottamusta ja tunnetta elämänhallinnasta. Käsityöntekijän mukaan maisema näyttä erilaiselta sen mukaan, onko vuoren huipulle kiivennyt omin jaloin vai ajellut hissillä.

  Von Bell kokee olevansa opettajana erityisasemassa. Hän auttaa ihmisiä pääsemään päämääriinsä ja rikastuu itsekin uusista ajatuksista.

  – Saan jakaa ihmisten kanssa yhden heidän viikkonsa mukavimmista hetkistä, kun he tulevat harrastamaan. Se on älyttömän ihana juttu!

  Kangasalan Sanomien 8.8. välissä jaetusta ohjelmaliitteestä saa tietoa kursseista. Liitteen voi noutaa Kangasalan kirjastolta tai lehden toimistolta Myllystenpohjantieltä. Ilmoittautumiseen pääsee tästä linkistä
  http://www.valkeakoski.fi/portal/suomi/opetus_ja_koulutus/valkeakoski-opisto/

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän