Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Itsenäisyys on korulause, jos rahaa ei ole

Pääkirjoitus - 3.12.2013 kello 12.53

Suomi juhlii 95. itsenäisyyspäiväänsä ilmapiirissä, jossa on enemmän kysymyksiä kuin hyviä vastauksia. Tulevaisuuden suuntaviitat ovat hukassa niin asiantuntijoilta kuin vähemmän tietävältä kansaltakin.

Tavallisia ihmisiä lähellä oleva kuntarakenne natisee liitoksissaan, eikä vähiten siksi, että sitä on viime vuodet huojutettu suunnasta jos toisestakin. Kalliiksi rakennettuja palveluverkkoja yritetään saada tehokkaammiksi vaatimalla suuria yksiköitä.

Jos joidenkin mielestä maan itsenäisyys meni EU:iin liittymisen ja omasta rahasta luopumisen myötä, niin samoin on käymässä pienille itsenäisille kunnille. Ne eivät pysty suoriutumaan valtion asettamista velvoitteista.

Moni kunta on nostanut jo kädet pystyyn ja liittynyt suosiolla suuremman naapurinsa osaksi. Näin ovat tehneet muun muassa Sahalahti ja Kuhmalahti. Niillä on kuitenkin säilynyt vahva paikallinen identiteetti, jota vaalitaan – aivan oikein – omilla itsenäisyyspäivän juhlilla.

Ei Kangasalankaan ikuinen itsenäisyys ole kirkossa kuulutettu, vaikka paikalliset päättäjät vannovat vahvasti sen nimiin. Se on ollut vahvaa paikallista patriotismia, jolla on ainakin saatu lisäaikaa ja -selvityksiä.

Tampereen kaupunkiseudun kahdeksalle kunnalle on kuntarakenneselvityksessä annettu joka tapauksessa kaksi vaihtoehtoa. Seudusta voidaan tehdä yksi iso kunta tai pienempien itsellisten kuntien kuntien rypäs, jota kuitenkin hallinnoitaisiin käytännössä keskitetysti.

Itsenäisyys on korulause, jos valtiolla tai kunnalla ei ole omaa rahaa. Ilman todellista päätösvaltaa maallisen mammonan käytöstä vaikuttaminen on näennäistä. Se sanoo, mitä tehdään, jolla on kassakaapin avain.

Kangasalan itsenäisyys on vielä kuitenkin tallella, joten sitä kannattaa juhlistaa nyt erityisesti maan itsenäisyyden ohella.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös