Koti Uutiset Jäähyväiset peruskoululle

  Jäähyväiset peruskoululle

  0
  Tomi Rantanen ja Linda Magnusson (oik.) suuntaavat peruskoulun jälkeen ammattiopintoihin. Pinja Aro ja Nea Nieminen tuulettavat lukio-opintojen puolesta.

  – Onhan sitä hieman haikeat fiilikset, kun on tietyn kaveriporukan kanssa ollut samoissa kouluissa monta vuotta, Pitkäjärven koulussa yhdeksättä luokkaa käyvä Tomi Rantanen miettii pian päättyvästä peruskoulutaipaleesta.
  Hänellä on kuitenkin hyvä tunne siitä, että oppivelvollisuusaika alkaa olla ohi, ja hän sanoo lähtevänsä hyvillä mielin kohti tulevaisuutta – samoin kuin ikätoverinsa Linda Magnusson, Pinja Aro ja Nea Nieminen.
  Pinja ja Nea suuntaavat peruskoulun jälkeen lukio-opintoihin, Tomi ja Linda ammatilliseen koulutukseen.
  – Tulevan opiskelupaikan valinta ei ollut helppoa. Vielä yhteishaun päättymispäivän aamunakin mietin, että teinkö oikean ratkaisun. Lukio-opinnot olivat kuitenkin ainoa vaihtoehto tulevaisuuden ammattia ajatellen. Olen pienestä pitäen halunnut oikikseen (oikeustieteelliseen tiedekuntaan), Kangasalan lukion musiikkilinjalle hakenut Nea selvittää.
  Lindalle ja lääketieteelliseen mielivälle Pinjalle oli puolestaan selkeää se, että he haluavat pois Kangasalta, uusiin ympyröihin.
  – Hain Tampereelle Relluun (Tampereen lyseon lukio), sillä se vaikutti kivanoloiselta koululta, Pinja kertoo.
  Linda aikoo vieläkin kauemmas, Helsinkiin Ravintolakoulu Perhoon.
  – Ei haku minullekaan selkeää ollut. Lukio ei kuitenkaan ole minua varten, en pärjäisi siellä. Tykkään laittaa ruokaa ja Suomen ensimmäisestä ravintolakoulusta pääsee hyvin eteenpäin. Toivon pääseväni tulevaisuudessa ulkomaille töihin johonkin keittiöön. Hain kyllä myös Tredun Åkerlundinkadun toimipisteeseen, mutta haluan Helsinkiin, hän tietää.
  Tällä viikolla Magnusson kävi Perhon haastatteluissa, jotka vaikuttavat sisäänpääsypisteisiin. Muut uskovat pääsevänsä helposti haluamaansa opiskelupaikkaan.

  Tomi päätyi valinnoissaan Tampereen seudun ammattiopisto Treduun lukemaan sähköalaa Tampereen Hervantaan.
  – Mietin lukiotakin ja monen kaverin ja opettajan ihmetykseksi päädyin lopulta ammattiopistoon.
  Muun muassa matematiikassa ja fysiikassa hyviä numeroita saanut Rantanen ei tiedä, onko ala hänen tulevaisuuden suuntansa. Se selviää kuitenkin kokeilemalla.
  Lukiolinjaa hän ei ole ammattiopistossa ajatellut, vaikka häntä on kotoakin ohjattu lukio-opintojen suuntaan. Lukiota painotettiin myös Pinjan ja Nean kotona.
  Linda sanoo puolestaan saaneensa vapaat kädet tulevan opiskelupaikan valintaan. Vanhemmat ovat tukeneet myös Helsinkiin lähtöä.

  Yläkoulussa oppilaat ovat valinneet valinnaisaineikseen osittain sellaisia aineita, joista uskovat olevan hyötyä tulevaisuudessa. Esimerkiksi Lindalla on ollut valinnaisissa kotitaloutta ja ranskaa. Pinjalla ja Nealla keskiössä ovat olleet kielet.
  – Lukiossa aion lukea myös espanjaa, Nea suunnittelee.
  Linda haluaisi opiskella venäjää.
  Nean mukaan peruskoulussa on ollut mukavaa niin sanottu valmis pöytä. Valinnaisaineita lukuun ottamatta kaikki on suunniteltu valmiiksi oppilaita varten.
  – Lukiossa tehdään enemmän omia valintoja ja opiskelusta otetaan enemmän vastuuta. Se hieman jännittää, Nea miettii.
  Hän pääsi tutustumaan lukio-maailmaan jo keväällä, kun koulussa suunniteltiin alustavaa lukujärjestystä ensi lukuvuodelle.

  Tomi saa tulevaan kouluunsa mukaan pari kaveriaan. Samoin Nea. Muualle hakeneet aikovat pitää muuten yhteyttä kavereihinsa.
  – Minun paras kaverini menee Kangasalan lukioon, Linda kertoo.
  Yhdeksäsluokkalaisilla on keväällä vielä edessä joitakin kokeita, esimerkiksi kielissä. Odotukset ovat kuitenkin jo tulevaisuudessa. Taaksepäinkään ei harmita katsoa.
  – Pitkäjärven koulusta jäi hyvät fiilikset. Meillä yhdeksäsluokkalaisilla on ollut täällä tiivis ja hyvä porukka, Nea kiteyttää.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän