Jääkansi kestää ravihevosten painon

0
Jäätä on radalla 47 senttiä, osoittaa mittakeppiä käsissään pitävä Tuomo Salonen. Kairamiehenä toimi Juhani Johansson.

Helmikuun loppupuolen kylmä sääjakso tuli kreivin aikaan Vesaniemen jääraveja ajatellen. Alkutalven heikot jäät ovat vahvistuneet niin, että ne kyllä kestävät kilpaa ravaavien hevosten alla.

– Pakkaset tulivat kuin tilauksesta, totesi Kangasalan raviyhdistyksen puheenjohtaja Juhani Johansson sunnuntaina, kun ravien järjestäjät pitivät katselmusta Vesaniemen edustalle merkityllä radalla.

– Aluksi lunta piti aurata pienillä koneilla, kun ei ollut tarpeeksi jäätä. Nyt se kestää jo raskastakin kalustoa.

Johanssonin sanojen vakuudeksi kilometrin mittaista rataa aurasi Kalevi Pietilä noin kahdeksan tonnia painavalla traktorillaan.

Mittausryhmä teki koeluonteisia reikiä muutamiin kohtiin radalla. 

Jään vahvuus auratulla alueella oli 45–47 senttiä. Tämän viikon napakat pakkaset vahvistavat lumesta puhdistettua jääkantta entisestään.

KAIKKI näyttää hyvältä ensi lauan­tain jääraveja ajatellen. 

Luvassa on ennusteen mukaan talvista säätä, noin 50 ravuria kahdeksaan lähtöön ja toivottavasti paljon kiinnostuneita katsojia.

– Suunnitelmana oli juosta yhdeksän starttia, mutta nelivuotiaiden lähtö joudutaan ilmeisesti perumaan. Ilmoittautumisia on liian vähän, totesi Elina Syrjä järjestelykumppanina toimivasta Oriveden hevosjalostus- ja raviseurasta.

Jäälle kuukausi sitten merkitylle radalle tehtiin sunnuntaina tarkistusmittaus. Se osoitti merkkausporukan olleen mainiosti tehtäviensä tasalla: radan tarkka pituus on 1002 metriä.

– Kangasalan jääravit ovat luonteeltaan virallinen kilpailu. Totoa ei kuitenkaan voi pelata, Syrjä kertoi.

VESANIEMEEN ja sen edustan jääalueelle tulee ravien ajaksi erilaisia kevyitä rakennelmia, jotka järjestävä taho purkaa pois kilpailun päätyttyä.

Alueella toimiva puhdistuspartio huolehtii myös muun muassa hevosten jätöksistä. Ne kootaan talteen viimeistään ravien lopuksi.

Jääravialueen eteläreunan halki kulkee latu, jonka käyttäjille Kangasalan raviyhdistyksen Janne Bährendillä on toivomus.

– Nöyrä pyyntömme on, ettei ladulla hiihdettäisi ravien aikana. Tämä siksi, ettei syntyisi tilanteita, joissa hevonen tai hiihtäjä pelästyy.

Edellisen kerran Kangasalla on järjestetty jääravit kymmenen vuotta sitten. Silloin paikkana oli Saappaanpohjanlahti Ruutanassa.

Jääravit Vesaniemessä lauantaina 3.3. Ensimmäinen lähtö on kello 13.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.