Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Jäälläkin on ajeltava pykälien mukaan

Moottoriajoneuvoilla jäällä liikkuminen on herättänyt viime aikoina keskustelua Kangasalla. Vesaniemeen jääraveja varten tehty rata on houkutellut muitakin kuin kauralla käyviä moottoreita. 

Uutiset - 17.3.2018 kello 10.00
Kangasalan Sanomat/Lotta Loikkanen
Jäälläkin on ajeltava pykälien mukaan
Latumestari Kari Kokko liikkuu paljon jäällä ja näkee monenlaista kulkijaa. Kokkoa ihmetyttää, se että mönkijöillä pitää ajella latuja pitkin.

Kaupunki suunnittelee jääradalle jatkokäyttöä luisteluratana. Ehkä se samalla lopettaisi epätoivotun ajelun. 

– Suunnitelmissa on tehdä paikalle luistelurata loppukevääksi. Nythän siellä käydään ajamassa autoilla, mikä ei ole missään nimessä sallittua, vapaa-aikakoordinaattori Asko Koskinen sanoo.  

Jäällä liikkumista määrittelee muun muassa vesiliikenne- ja maastoliikennelaki. Kaikilla on oikeus liikkua jäällä ja vesistöissä. Jäällä saa ajaa, kun siitä ei aiheudu häiriötä, haittaa tai vaaraa ihmisille tai ympäristölle. 80 kilometrin tuntinopeusrajoitusta ei saa ylittää. 

Satunnainen autolla ajaminen ei siis ole kiellettyä, mutta ajorata vaatii jo lupia. 

– Jos jäälle muodostuu rata, tarvitaan hyväksyntä vesialueen omistajilta sekä maastoliikennelain tai ympäristönsuojelulain vaatima lupa, ympäristötarkastaja Tarja Riitamaa Kangasalan kaupungilta kertoo.

 

Kaukajärvelle kävely- ja luistelurataa omaksi ja muiden iloksi Avantillaan aurannut Jussi Haavisto yllättyi saatuaan poliisilta nuhteita. Haavisto on aurannut reittiä usempana vuonna, mutta nyt asiasta oli valitettu poliisille. Kaukajärvellä kun ei saa liikkua moottoriajoneuvoilla edes talvella. 

– Moottorivenerajoituksen tiesin, mutta en tätä. Onhan sinne joku ladutkin tehnyt. Kiellosta pitäisi kertoa kyltillä, Haavisto sanoo.

Ely-keskus voi kieltää moottoriajoneuvojen käytön tietyillä alueilla. Kieltoa voi ely-keskukselle esittää asukasyhdistys, kunta tai muu taho, jota asia koskee. Moottorikäyttöisten ajoneuvojen käyttämistä maastossa valvoo poliisi. 

– Kaukajärvellä kalastuskunta on hakenut aikoinaan kieltoa. Pienillä järvillä perusteluna on usein moottoriajoneuvojen käytön tarpeettomuus, turvallisuus ja veden laatu, Riitamaa kertoo.

 

Vesiliikennettä on rajoitettu useilla Kangasalan järvillä, mutta talviaikaista moottoriliikkennettä vain muutamassa paikassa. Kaukajärven lisäksi ympärivuotinen moottoriliikennekielto on voimassa Ukkijärvellä ja Onkijärvellä. 

– Ukkijärvellä kielto ei koske maa- ja metsätalouden, muun työn tai asunnon sijainnin vuoksi tarpeellista moottoriajoneuvojen käyttöä, Riitamaa kertoo.

Kaukajärven jäälle tehdyllä reitillä on liikkunut paljon väkeä luistelijoista kävelijöihin ja potkukelkkailijoihin. Haavisto aikookin vielä yrittää aurausta virallista reittiä pitkin.

– Sain ely-keskukselta ohjeet luvan hakemiseen, vaikka sieltä oltiinkin nihkeitä näyttämään vihreää valoa. Vetoan väkimäärän kasvuun sekä julkiseen etuun. Haen myös puoltoa Vehmaisten omakotiyhdistykseltä.

Pirkanmaan ely-keskuksen erityisasiantuntija Vesa-Pekka Heikkilän mukaan Kaukajärven luisteluradan auraukseen ei ole mahdollista saada niin sanottua poikkeuslupaa.

– Kyseiseen kieltopäätökseen se ei ole mahdollista. Mikäli tällaiselle liikkumiselle on vesialueen omistajien mielestä tarvetta, tulee koko lupa käsitellä uudelleen, Heikkilä toteaa.

 

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös