Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Jalmarin Kodossa hoitajavaje näkyy öisin ja aamuisin – Hengenhätä tulee ensin, sitten vasta ykkös- ja kakkoshätä

Yöllä ja aamulla palvelutalossa on pahinta. Jos ei itse pääse vessaan, voi hoitajaa joutua odottamaan joskus toista tuntia.

Uutiset - 23.9.2018 kello 7.00
Kangasalan Sanomat/ Anu Ritvanen
Jalmarin Kodossa hoitajavaje näkyy öisin ja aamuisin – Hengenhätä tulee ensin, sitten vasta ykkös- ja kakkoshätä
Taimi Oksalan mielestä Jalmarin Kodossa on liian vähän hoitajia varsinkin yöaikaan. Kyösti Lauttajärvi kokee itsensä etuoikeutetuksi hyvän hoidon vuoksi.

Yöllä asuinosan puolella on vain yksi yöhoitaja kahden rapun asukkaille, ja aamulla kaikki haluavat tarpeilleen samoihin aikoihin.

Taimi Oksala, 95, on asunut Jalmarin Kodossa sen jälkeen, kun jalka amputoitiin alkuvuodesta. Hän ei pääse yksin sänkyyn tai vessaan.

– Joskus joutuu odottamaan tunninkin ennen vessaan pääsyä. Yksi yökkö ei ehdi hoitaa tätä laumaa, jos siellä on monta ihmistä autettavana tai joku lattialla kaatuneena. Pissahätä vielä menee, mutta jos on kakkahätä, Oksala jättää lauseen kesken ja puistaa päätään.

Sisko Alenius on asunut Jalmarin Kodossa viisi vuotta vaikeavammaisen miehensä kanssa. Hän itse on perusterve, mutta mies on ympärivuorokautisessa tehostetussa hoidossa.

Aleniuksen havaintojen mukaan henkilökuntavajetta on aika usein. Jos joku työntekijä sairastuu, sijaista ei oteta.

Ylipäätään hänestä tuntuu, että hoitajien käynnit ovat pikku hiljaa harventuneet, ja vaimosta on tullut miehensä hoitaja.

– Avun saaminen kestää usein niin kauan, että lopulta minä

vien miehen itse vessaan. Hoitajat tekevät parhaansa, mutta heitä on liian vähän näin hankalanmalliseen taloon. Huonokuntoisia avuntarvitsijoita on paljon, Alenius toteaa.

Kyösti Lauttajärvi kokee olenvansa etuoikeutettu, kun saa olla osaavan ryhmän hoivassa. Hänen mukaansa henkilökunta on ystävällistä ja ruoka hyvää. Hoitaja avustaa lääkepumpun käytössä sekä aamuisin että iltaisin.

 – Ei siitä pumpun asennuksestakaan lähdetä kesken kaiken, vaikka kuinka hälytyskellot soisivat, Lauttajärvi huomauttaa.

Myös Aleniuksen mielestä talossa on paljon hyvää: on atk-opetusta, lähitori ja kuntoutusta omaishoitajille. Apua ja ohjelmaa on tarjolla monessa muodossa.

– Tänne on jonotettu hoitoon. Toivottavasti ihmisläheisyys säilyy jatkossakin, Alenius sanoo.

Toistaiseksi kolmikon olo on turvallinen, vaikka tulevaisuuden muutokset huolestuttavatkin. Kaupungin säästöpuheet ovat ikäihmisille tuttuja ja sote-uudistus tuo epävarmuutta.

Lauttajärvi tietää, että terveydenhoitokustannukset ovat kohonneet, ja vanhustenhoito ei ole tuottavaa. Oksala kuvaa yhteiskunnan arvojärjestystä vielä rajummin.

– Päättäjät ovat niin nuoria, etteivät he pysty ajattelemaan vanhoja. He ovat toteuttaneet niin suuria uudistuksia, että vanhusten hoitoon ei riitä rahaa. Nykyajan vanhukset ovat kaatopaikkatavaraa. Hömpötyksiin on kyllä rahaa! Oksala täräyttää.

Taimi Oksala yrittää nähdä myös hoidon hyvät puolet. Ennen palvelutaloon tuloa hän ehti kokea kotihoidon. Sitä taustaa vasten palvelutaloasuminen tuntuu hyvältä ratkaisulta.

– Sen jälkeen kun kotihoidon alueita laajennettiin, kotihoito oli oven aukaisu ja näkemiin. Siihen verrattuna tämä tuntuu turvalliselta, vaikka hoidossa onkin viiveitä, Oksala toteaa.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

26.9.2018 kello 07.50
Valviran kautta korjaantuu?Ilmoita
Kangasalan kotisairaanhoidossa oli kesällä monesti useamman hoitajan vajaus. Välillä 2. vuoden lähihoitajaopiskelija oli kokenein. Hän ohjasi kahta harjoittelijaa. Kesken vuoron käyntikohteita ilmoitettiin lisää, joten vuoron loppuessa aikaa oli pitänyt löytyä 14 kotiin. Pahimmillaan kun vakihenkilökunta ei tullut töihin, oli lähihoitajaopiskelijalla myös sairaanhoitajan puhelinpalvelu hoidettavanaan.
~
Takaisin ylös