Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Järkeä ja tolkkua peliin

Mika Ollila starttaa vaalitaistoon ensikertalaisena, mutta startti on vakaa kuin vanhalla tekijällä.  – Tunnen, että minulla on annettavaa enemmän mitä kuntatasolla on mahdollista antaa, järjen ja tolkun tuojaksi itsensä nimeävä mies perustelee ehdokkuuttaan. Järjellä ja tolkulla hän tarkoittaa tosiasioiden tunnustamista ja tosiasioilla Suomen kestämätöntä taloudellista tilaa.

Uutiset - 27.3.2015 kello 16.50
Pekka Kaarna
Järkeä ja tolkkua peliin
Ilvesmiehen ykkösharrastus on luonnollisesti jääkiekko. Kotijäillä mies kuvioi pari kertaa viikossa.

Suomi nousee Ollilan mukaan vain viennillä.
– Satamista on saatava lisää kontteja maailmalle, ja henkisen pääoman tuotoksia on myytävä nykyistä enemmän ulos.
 Vanhaan virheeseen ei Ollilan mielestä pidä kuitenkaan sortua, vaan vientituotteiden kirjon pitää olla laaja.  Kun talous ei lepää pelkästään puunjalostuksen tai kännyköiden varassa, putouksetkaan eivät ole jatkossa niin syviä kuin kaksi viimeksi kokemaamme.
– Enää ei ole varaa devalvaatiovuosien ja nokia-aikojen illuusioihin. Vaikka tuolloin meni hyvin, talouden pohja ei ollut kunnossa.

Vientiin Ollila lisäisi vetoa pistämällä koko työelämän remonttiin. Siinä paikallinen sopiminen on keskeisessä roolissa.
Sopimusjoustot ovat pk-yritysten tulevaisuuden kannalta väistämättömiä. Ne ovat Ollilan mielestä väistämättömiä myös koko maan kannalta, sillä pk-sektori työllistää suurimman osan työikäisestä väestöstämme.
– Joustoihin on pakko päästä. Uskon, että tässä onnistutaan, sillä nälkä opettaa ampumaan.
Taloustalkoista ei ole lupa kenenkään luistaa. Ei edes valtion ohjastamien suuryritysten johtoelinten.
– Tehdyt palkkioratkaisut ovat silkkaa porsastelua. Mikä pahinta, tavalliset yrittäjät leimataan nyt samaan joukkoon.
Leikkauksiakin säästötalkoissa tarvitaan. Vaikka ne ovat kipeitä, yhteiskuntamoraalia ei pidä Ollilasta horjuttaa.
– Palkallaan on tultava toimeen.

Vaalikamppailusta Ollila ennustaa tasaista. Kärjessä on keskusta hieman yli kahdenkymmenen prosentin äänisaaliilla, toisena kokoomus jonkin verran siitä jääneenä.
– Demarit jäävät kolmanneksi ja perussuomalaiset tulevat neljäntenä. Mutta kuten sanottu, marginaalit ovat pienet.
Päättynyt vaalikausi oli myös alueellisesti kaikkea muuta kuin menestys. Pirkanmaata on saatu kyllä näkösälle, mutta hankkeiden suhteen onnistumisprosentti on ollut pyöreä nolla.
– Esimerkiksi Tampere-Pirkkala -lentoaseman kehittämisessä me olemme jääneet täysin mopen osalle.
Kangasalalaisehdokkaita Ollila ei koe kilpailijoikseen. Hän arvelee, että keskustan lento siivittää Hanna Holmaa, Timo Keskisen ja Jorma Jussilan vankat tukijoukot taas heidän menoaan.
Marko Törhösestä hän veikkaa Kangasalan mustaa hevosta.
 Omista tavoitteistaan Ollila ei tingi.
– Voittoa aina haetaan!

Mäntylä kysyy Ollilalta

Ehdokas Jorma Mäntylän kysymys Mika Ollilalle: Yksityisen sanotaan olevan julkistaloutta tehokkaampi. Siksi valtion ja kuntien yhtiöitä ja omaisuutta on yksityistetty yli 25 vuotta. Talouskasvu on kuitenkin hidastunut ja työttömyys suorastaan räjähtänyt. Missä viipyvät yksityistämisen dynaamiset vaikutukset?
– Kysymys sitoo yhteen kaksi eri asiaa väärällä tavalla. Yksityistäminen ei ole syy työttömyyteen. Toisekseen talouskasvu ei ole hiipunut sen takia, että yhtiöitä on yksityistetty. Yksityistämisen suuntaan on myös jatkettava, valtiojohtoinen tie on kuljettu loppuun.

 

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös