Jarkko Järvenpää ihmeen kautta maantiejuoksun SM-pronssille

0
Jarkko Järvenpäälle SM-maantien pronssi oli tärkeä mitali vaikean talven jälkeen. Kuva: Jarno Maimonen

Kangasalla asuva kestävyysjuoksija Jarkko Järvenpää saavutti lauantaina käydyssä maantiejuoksun suomenmestaruuskilpailussa pronssia.
Pronssi oli Järvenpäälle tällä kertaa kuin voitto, sillä takana oli vasta kaksi viikkoa juoksuharjoittelua ja tavoitteena oli ylipäätään päästä osallistumaan SM-kilpailuun.

Viime kausi jäi Järvenpäältä lähes kokonaan väliin sitkeän takareisivaivan vuoksi. Leikkauksesta kuntouduttuaan hän pääsi vihdoin vuoden viimeiset kuukaudet nauttimaan pitkästä aikaa sujuvasta harjoittelusta ja hyvistä vauhdeista.
Kunnes tammikuussa tapahtui liukastuminen, jossa Järvenpää mursi nilkkansa.
Vielä maaliskuun lopussa juoksu ei ollut mahdollista, mutta sitten nilkka parani nopeasti harppauksella.
– Aloin välittömästi kipsin jalkaansaatuani tehdä korvaavia harjoituksia, ja ohjelmana oli tehdä niin paljon kuin jaksoin mitä ikinä vaan pystyin, Järvenpää kertoo.
Talven ajan kangasalalainen kuntosali olikin hänelle kuin toinen koti, sillä harjoitustunteja kertyi enemmän kuin koskaan.
Ennen SM-kilpailua Järvenpää pääsi tekemään juosten vain kolme kovaa harjoitusta, mutta vaihtoehtoisilla tavoilla tehty harjoittelu on kehittänyt yleiskunnon rautaiseksi.

– Kisassa oli tänään aitoa juoksijan alkuinnokkuttaa, Järvenpää riemuitsee kilpailun jälkeen. Puolimaraton taittui ajassa 1.08,36.
– Aika oli huikea. Jo 1.10 olisi ollut yli odotusten.
Mestaruuden kilpailussa vei Jussi Utriainen. Järvenpää taisteli pitkään hopeasta, mutta Miika Takalan kiri irtosi hyvin lopussa ja hän otti hopeaa.
Järvenpään nilkassa on vielä turvotusta nivelkapselissa. Pitkän kisan jälkeen vuorossa onkin taas pyöräilyä.
Vain kahden viikon juoksuharjoittelun jälkeen kilpaileminen oli riski, mutta nilkka kesti toivotulla tavalla.
Vaikeuksistaan kertomalla Järvenpää haluaa olla esimerkkinä ja kannustaa ongelmista kärsiviä urheilijoita tavoittelemaan sitkeästi unelmiaan:
– Tärkeintä on itse tietää ja uskoa, mihin on mahdollisuuksia.
Itse Järvenpää tavoittelee paikkaa Rio de Janeiron vuoden 2016 olympiamaratonille.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.