Järvien riesasta syntyy kelpo katto

0

Ohikulkijat ovat saaneet ihmetellä erikoista kattotyömaata Kaivannossa, kun järviruoko on päässyt hyötykäyttöön kahvila-ravintolan terassin katteeksi.
Samaa kasvia näkee Längelmävedenkin rannoilla, mutta tämä ruoko on peräisin Kausalasta Iitin kunnasta.
Lappeenrantalaisen Ruokotarmon yrittäjä Tarmo Ahonen oli mukana keräämässä rantojen riesaa viime talvena, ja nyt hän rakentaa kattoa Kaivannon Keitaan Tarja ja Jouni Hietakankaan pyynnöstä. Hietakankaat saivat idean luonnonmukaisen katon rakentamiseen, kun he näkivät vuosia sitten Ahosen työssään.
– Ihailimme katon ulkonäköä ja otimme jo silloin yhteystiedot talteen. Mikäpä sopisi paremmin järven rannalle kuin ruokokatto! Tarja Hietakangas kertoo harvinaisesta valinnasta.

Järviruokokatto kestää
Ahosen mukaan ekologinen ruokokatto pitää veden, kestää ja eristää.
Hänen mukaansa viiden sentin ruokokerros vastaa kymmentä sentin villaeristettä.
– Virosta on löydetty sata vuotta vanhoja ruokokattoja. Vanhaa sidontatapaa käytetään edelleen. Vuosittain Virossa valmistetaan 20 000 neliötä ruokokattoa vuosittain. Ruotsissa ruokokattoja on 5000, Suomessa vain 80, perinnerakennuskurssilta aikanaan oppinsa saanut Ahonen tietää.
Ruokokatto vaatii tukevan ja jyrkän runkorakenteen.
Asuinrakennuksen vaatima 30 senttimetrin kerros ruokokattoa painaa noin 40 kiloa neliömetriltä eli melkein saman kuin tiilikate. Ahosen mukaan ruokokatteen kokonaishinta on 70–90 euroa per neliö. Valmista kattoa Ahoselta syntyy noin 8 neliötä päivässä.
– Suurin osa tarvittavasta materiaalista tuodaan Virosta. Materiaalia on Suomen järvissä harmiksi asti. Vanhempi väki muistaa 1950-luvun olkikatot, mutta järviruo’on käyttöä täällä ei oikein tunneta.
– Työmaalla riittääkin aina ihmettelijöitä. Biolanin pääkonttorissa Eirassa sentään on yksi Pohjoismaiden suurimmista ruokokatoista, Ahonen huomauttaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.