Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Jätepisteille ehtii vielä pyhien jälkeenkin

Pirkanmaan Jätehuollosta muistutetaan, että juhlapyhäviikoilla jäteastian tyhjennys saattaa siirtyä aikaisemmaksi tai myöhemmäksi.

Uutiset - 25.12.2017 kello 10.00
Kangasalan Sanomat
Jätepisteille ehtii vielä pyhien jälkeenkin
Jouluna roskia ja jätettä kertyy enemmän kuin arkena, mikä näkyy jäte- ja kierrätyspisteillä. Jos mahdollista, kannattaa kierrätyspisteellä poiketa vasta pyhien jälkeen.

Kaikki Pirkanmaan Jätehuollon jäteasemat ja jätekeskukset ovat suljettuina 25.–26. joulukuuta, samoin uudenvuodenpäivänä 1. tammikuuta ja loppiaisena 6.

Lisää tietoa joulunajan jätehuollosta saa Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivuilta.

Tässä Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n  täsmävinkit jouluisten jätteiden lajitteluun:

1. Konvehtirasiat ja suklaakalenterit

Tyhjä konvehtirasia sopii kartonkipakkauskeräykseen, sisällä oleva muovikenno muovipakkauskeräykseen. Sama pätee tyhjäksi syötyihin suklaakalentereihin – nekin ovat makeispakkauksia.

2. Joulukukkien kääreet

Joulutähtien, hyasinttien ja muiden joulukukkien muovikääreet sopivat hyvin muovipakkauskeräykseen. Kun tulee aika luopua kukasta, laita multaa ympäröivä muoviruukku sekajätteeseen. Se ei ole pakkaus, ja sitä voi olla hankala puhdistaa huuhtaisemalla.

3. Glögitölkit ja -pullot

Kartonkisen glögitölkin voi laittaa kartonkipakkauskeräykseen. Jos tölkissä on muovikorkki, se sopii muovipakkausten keräykseen. Vaihtoehtoisesti voit tölkin litistettyäsi laittaa korkin takaisin paikoilleen, sillä se ei haittaa kartongin kierrätystä.

Lasiset glögipullot sopivat lasipakkauskeräykseen. Jos pullossa on pantti, vie se kaupan pullonpalautusautomaattiin.

4. Tuikkukuoret ja hautakynttilöiden kannet

Muista jakeista poiketen metallinkeräyssäiliöön voi laittaa pakkausten lisäksi myös pienmetallia. Sinne sopivat siis esimerkiksi tuikkujen alumiinikuoret, ulkotulien tinapeltipurkit sekä hautakynttilöiden metalliset kannet.

Hautakynttilöiden muoviset ja lasiset kuoret eivät käy pakkauskeräykseen. Lajittele ne kuntasi ohjeistamalla tavalla.

Jos voit, odota pyhien yli

Jouluna kierrätettävien pakkausten määrä on huipussaan, mutta työpäiviä on vähemmän. Siksi paras aika ekopisteellä asiointiin on vasta pyhien jälkeen, jolloin säiliöissä on todennäköisesti enemmän tilaa.

Esimerkiksi pahvilaatikot vievät keräyssäiliöissä paljon tilaa, jos niitä ei litistetä. Silloin säiliöt myös täyttyvät hyvin nopeasti. Palautettavat pakkaukset onkin hyvä litistää mahdollisuuksien mukaan, jolloin tilaa säästyy jo kotona. Esimerkiksi muoviset pakkausrasiat voi leikata kulmista auki, jolloin ne on helppo taittaa kokoon.

Mitä tiiviimmin pakkaukset ovat keräyssäiliössä, sitä enemmän niitä sinne mahtuu. Näin voidaan kuljettaa enemmän pakkauksia kerralla. Kuljetuksia myös tarvitaan harvemmin, mikä on ympäristölle hyvä asia.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös