Jätetaksat ovat halpenemassa

0

Pirkanmaan jätehuolto ja alueellinen jätehuoltojaosto esittävät kunnille, että jätehuollon taksoja lasketaan vuodenvaihteessa.
Siksi kangasalalainen kotitalous on pääsemässä jätteenkeräyksen vuosikustannuksissa ensi vuonna arviolta parikymmentä euroa halvemmalla kuin tänä vuonna.
Useimmat maksut pienenevät. Esimerkiksi kerrostalokiinteistöissä käytettävien syväsäiliöiden tyhjennysten hinnat laskevat jopa monta euroa kerralta.
Aluejätepisteitä käyttävien vakituisten asuinkiinteistöjen vuosimaksut ovat putoamassa Kangasalla viisi euroa noin 113 eurosta 108 euroon. Vapaa-ajan­asuntojenkin vuosimaksu pienenee noin 63 eurosta 60 euroon.
– Pirkanmaan jätehuolto on saanut luotua jätteiden kuljetukseen tehokkaan logistisen ratkaisun, ja kilpailutuksessa on saatu hyvät tarjoukset. Se näkyy näin suoraan asiakkaidenkin kukkarossa, jätehuoltoinsinööri Anu Toppila jätehuoltojaostosta sanoo.
Säästöjä tuo myös jätteenpolton alkaminen Tarastenjärvellä Tammervoiman hyötyvoimalassa.
Suurin etu tulee siitä, että sekajätteestä ei tarvitse maksaa jäteveroa, kun se menee polttoon.
Tätä nykyä jätevero on 55 euroa jätetonnilta, mutta se on nousemassa ensi vuonna 70 euroon.
Lisäsäästöjä tuovat jätteenpoltossa syntyvät lämpö ja sähkö, jotka pienentävät jätteiden käsittelykustannuksia.
Vuodenvaihteesta alkaen Tarastenjärvelle poltettavaksi päätyvät kaikki sekajätteet. Sekajätteeseen lukeutuvat ne jätteet, joita ei saa lajiteltua kierrätykseen mihinkään.
– Aivan ensisijaisen tärkeää on, että kuntalaiset lajittelevat jätteensä edelleenkin tehokkaasti, Toppila muistuttaa.
– Kaikki materiaalihyödyntämiseen kelpaava tavara on saatava sekajätteestä pois.
Kuntalaisia kannustetaan lajittelemaan jätteitään entistä tehokkaammin muuttamalla lasin- ja metallinkeräys maksuttomaksi. Tämä koskee niitä kiinteistöjä, joilta seka- ja biojäte kerätään säännöllisesti.
Kaikkiaan 17 pirkanmaalaiskunnan yhteinen jätehuoltojaosto vahvistanee uudet jätetaksat 16. joulukuuta. Esitys on julkisesti nähtävillä 7. joulukuuta saakka kunnan ilmoitustaululla ja verkkosivuilla.

 

Fakta

Parinkympin säästö vuodessa

  • Useimmat Pirkanmaan jätehuollon taksat ovat pienenemässä vuodenvaihteessa.
  • Esimerkiksi omakotitaloudella, jolta tyhjennetään 240 litran jäteastia 26 kertaa vuodessa, vuosikustannus pienenee noin 131 eurosta noin 110 euroon.
  • 20 huoneiston kerrostalossa, jonka pihassa on kolme 660 litran sekajäteastiaa ja 240-litrainen biojäteastia, yhden talouden vuosikustannukset laskevat 87 eurosta 70 euroon.
  • 65 asunnon kerrostatalossa, jossa on viiden kuution syväkeräysastia ja 800-litrainen syväkeräysastia biojätteelle, yhden talouden vuosikulut laskevat 88 eurosta 70 euroon.

Esimerkkilaskelmat sisältävät arvonlisäveron.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.