Jätevesiremontin aika on nyt

0

Jätevesiä koskeva ympäristönsuojelulain muutos tuli voimaan vuonna 2017. Laki asetti määräajan, joka koskee ranta- ja pohjavesialueita.

Aikaraja poistui muilla alueilla sijaitsevilta kiinteistöiltä. Niissä jätevesien käsittelyn toimivuus pitää arvioida viimeistään merkittävän remontin tai muutostyön yhteydessä.

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys KVVY antaa maksutonta jätevesineuvontaa Pirkanmaalla ja Hämeessä.

– Olemme saaneet tiedusteluja aiempaa enemmän. Näppituntuma on, että kiinteistöjen omistajat ovat lähteneet liikkeelle tosimielellä, ympäristöasiantuntija Lauri Sillantie arvioi.

Kun kiinteistön omistaja soittaa KVVY:n asiantuntijalle, hän saa yleensä selkeän mielipiteen nykyisen jätevesijärjestelmän riittävyydestä.

– Pystymme aika hyvin arvioimaan mahdollisen muutostarpeen puhelimitse ja sähköpostilla saamiemme tietojen ja kuvien pohjalta. Emme ehdi juurikaan tekemään käyntejä paikan päällä.

Jos järjestelmä ei täytä vaatimuksia, kiinteistön omistajan on syytä kääntyä ammattimaisen jätevesisuunnittelijan puoleen. Tämä laatii jätevesisuunnitelman toimenpide- tai rakennuslupahakemusta varten.

Kiinteistön omistaja saa jätevesineuvontaa myös kaupungin ympäristönsuojelun henkilöstöltä. Syksyn määräaika on näkynyt kyselyiden määrässä.

– Ihmiset haluavat selvittää, tarvitseeko heidän tehdä jotain jätevesien osalta. Jotkut ovat epätietoisia siitä, sijaitseeko kiinteistö alueella, jota määräaika koskee, ympäristötarkastaja Taru Lainkari kertoo.

Lainkari muistuttaa, että laki on tiukka, ja kiinteistön omistajien pitää noudattaa sitä. Nykyinen laki on myös kohtalaisen selkeä.

– Olemme päivittämässä kaupungin ympäristönsuojelumääräyksiä. Jo nykyiset määräykset asettavat herkimmille alueille tiukemmat vaatimukset esimerkiksi wc-vesien käsittelylle.

Jätevesien käsittelyn valvonta on ympäristönsuojelun vastuulla. Kaupunkiseudun kunnat kaavailevat valvontaan yhtenäistä toimintamallia.

– Tämä on osa ympäristönsuojelun normaalia valvontatyötä. Kohdennamme sitä herkimmille alueille, Lainkari toteaa.

Ympäristönsuojelu puuttuu tarvittaessa ongelmakohteisiin. Ensin lähtee kehotus saattaa jätevesiasiat kuntoon. Seuraava askel on määräys, ja viimeiseksi tulevat käyttöön hallintopakkokeinot.

– Kaikki eivät ehkä ehdi saada uudistuksia valmiiksi ajoissa. Tärkeää on, että mahdollisimman moni kiinteistön omistaja aloittaa selvitykset ja hankesuunnittelun viimeistään nyt.

Kangasalan kaupungin rakennusvalvonta ei ole havainnut erityistä piikkiä jätevesihankkeiden osalta.

– Saamme kuukausittain muutaman hakemuksen jätevesiin liittyen. Tahti on ollut aika tasainen, rakennustarkastusinsinööri Johanna Venäläinen sanoo.

Jätevesijärjestelmän uudistaminen onnistuu yleensä toimenpideluvan turvin. Jos omistaja tekee kiinteistöön laajempia muutoksia, hän tarvitsee rakennusluvan.

Venäläisen mukaan noin puolet järjestelmien uudistamisista toteutuu kesämökkien laajennusten ja uudelleen rakentamisten myötä.

– Kiinteistön omistajan pitää tarkistaa jätevesijärjestelmän ajantasaisuus aina, kun pesutilat ovat muutosten kohteena.

Toimenpide- tai rakennusluvan haku tapahtuu verkossa lupapiste.fi-palvelun kautta. Käsittelyaika on Kangasalla reilut kaksi kuukautta.

– Lupa ehtii vielä ajoissa, jos tavoitteena on jätevesiremontti tälle kesälle. Maanrakennusurakoitsijan saannin osalta voi jo pitää kiirettä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.