Jazzia ja klassista Euroopan huipulta

0
Nina Mya lavalla.
Nina Myan vaikutteissa kuuluu jazzin lisäksi gospel sekä rhythm & blues. Kuva: ninamya.com

Jazzin ja klassisen musiikin ystäviä hemmotellaan Kangasala-talossa huhtikuussa Dinah Washingtonin tribuuttikonsertilla ja mielenkiintoisella jousikvartetin ja huippusopraanon muodostamalla kokoonpanolla.

Keskiviikkona 19.4.2023 klo 19 lavalle nousevat palkittu suomalainen jazzlaulaja Nina Mya sekä ruotsalainen huipputrumpetisti Peter Asplund. What a Difference a Day Makes -konsertti on kunnianosoitus laulaja Dinah Washingtonille.

Dinah Washington (1924–63) oli suosittu laulaja ja pianisti, jonka voimallinen ääni sai inspiraatiota jo lapsuudessa gospelmusiikin puolelta. Hänen suurin läpimurtonsa oli kappale What a Difference a Day Makes, josta hänet palkittiin vuonna 1959 parhaan R&B-esityksen Grammylla.

Washingtonin syntymästä tulee ensi vuonna kuluneeksi sata vuotta. Kuten Washingtonin musiikkitaustassa, myös Nina Myan vaikutteissa kuuluu jazzin lisäksi gospel sekä rhythm & blues. Konsertin ohjelmistossa kuullaan Dinah Washingtoniin vahvasti henkilöityviä suuria hittejä sekä tunnettuja ja harvinaisempia jazzstandardeja. Keskiössä on Washingtonin tarinan syväluotaava tuntemus sekä laulun sanoituksien vahva tulkinta.

Peter Asplund on tunnettu ja arvostettu ruotsalainen trumpetisti. Hän on tehnyt laajalti yhteistyötä monien muusikoiden ja laulajien kuten Viktoria Tolstoyn, Lisa Ekdahlin ja Bo Kaspers Orkesterin kanssa. Hänet on palkittu kaksi kertaa Gyllene Skivan (eng. Golden Disc) parhaan jazzalbumin palkinnolla.

Kokoonpano:
Nina Mya, laulu
Peter Asplund, trumpetti
Henri Mäntylä, piano
Jori Huhtala, basso
Jussi Lehtonen, rummut

What a Difference a Day Makes Kangasala-talossa keskiviikkona 19.4.2023 klo 19. Liput alk. 25 €

Lisätiedot ja liput

Danel-jousikvartetti Kuva: Marco Borggreve

Torstaina 20.4.2023 klo 10 Kangasala-talossa konsertoivat Danel-jousikvartetti ja mezzosopraano Virpi Räisänen. Entisen jousikvartettiviulisti Räisäsen ja Danel-kvartetin yhteinen historia alkoi jo yli kolmekymmentä vuotta sitten, kun fanaattiset nuoret kamarimuusikot tapasivat ensimmäistä kertaa legendaarisen Borodin-kvartetin mestarikurssilla Britten-Pears Schoolissa Englannissa.

Väliin mahtui melkein pari vuosikymmentä, kun sillä välin laulajanuran luonut Räisänen yllättäen Belgiassa huomasi esiintyvänsä samalla festivaalilla Danel-kvartetin kanssa. Kyseessä ei ollut enää perinteinen laulusolisti ja säestävä kvartetti -kokoonpano, vaan tasavertainen kamarimusiikikumppanuus, jossa laulaja sulautui kvartetin viidenneksi jäseneksi. Tämän jälkeen yhteiset konsertit Keski-Euroopassa ovat seuranneet toinen toistaan, ja nyt ensimmäistä kertaa he esiintyvät tällä kokoonpanolla Suomessa.

Kansainvälistä uraa tekevä mezzosopraano Virpi Räisänen esiintyi vastikään Berliinin filharmonikkojen solistina. Hänet kutsuttiin päivän varoitusajalla tuuraamaan sairastunutta ranskalaislaulajaa György Ligetin Requiem-teokseen.

Virpi Räisänen teki alun perin uraa viulistina, mutta on sittemmin valloittanut konserttitalojen lavat upeana mezzosopraanona. Kuva: virpiraisanen.com

Danel-jousikvartetti (Quatuor Danel):
Marc Danel, Gilles Millet (viulut)
Vlad Bogdanas (alttoviulu)
Yovan Markovitch (sello)
Virpi Räisänen, mezzosopraano

Kangasala-talon konsertin ohjelma:
Ottorion Respighi : Il tramonto – Auringonlasku
Gustav Mahler / Frederik Neyrinck: Rückert –Lieder
väliaika
Dmitri Šostakovitš: Jousikvartetto Nr. 5

Danel-jousikvartetti ja Virpi Räisänen Kangasala-talossa torstaina 20.4.2023 klo 19. Liput alk. 28 €.

Lisätiedot ja liput

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.