Koti Uutiset Jemina Erdogan oikoo väärinkäsityksiä turvaistuimista ja opastaa lempeästi turvalliseen automatkustamiseen.

  Jemina Erdogan oikoo väärinkäsityksiä turvaistuimista ja opastaa lempeästi turvalliseen automatkustamiseen.

  0
  Iljas viihtyy autossa. – Pituus merkitsee enemmän kuin paino, sillä vöiden tulee asettua oikealla korkeudelle paitsi turvallisuuden myös matkustusmukavuuden takia, sanoo Jemina Erdogan.

  Selkä menosuuntaan. Noin. Nyt se on sanottu heti aluksi. Se on nimittäin tärkein ohje lapsen turvalliseen automatkustamiseen. 

  Asia toistuu useasti, kun Jemina Erdogan tiivistää tätä lehtijuttua varten turvaistuimen valintaan vaikuttavia seikkoja.

  Pikkolassa asuvaa Erdogania voisi luonnehtia turvaistuinharrastajaksi, sillä hän on aktiivisesti mukana Facebookin Turvaistuimet/Bilbarnstolar-ryhmässä, josta inspiroituneena hän perusti viime viikolla käytettyjen istuinten myyntiryhmän.

  – Ryhmä perustuu luotettavaan kaupankäyntiin. Kaikkien istuimien pitää olla kolaroimattomia eikä liian vanhoja, Erdogan linjaa.

  Palataan ajassa taaksepäin. Kun esikoinen tarvitsi turvaistuimen, Erdogan löysi tietoa valintansa tueksi vain niukasti. Niin sanotut palkki-istuimet olivat juuri tulleet markkinoille, joten sellainen piti saada.

  – Sittemmin palkki-istuimet on todettu vaarallisiksi. Onneksi se oli meillä vain kakkosistuimena ja ykkösenä oli selkä menosuuntaan.

  Nyt kuopus on juuri täyttänyt vuoden, ja tilanne alkaa hiljalleen parantua. Faktatietoa löytyy jo, mutta sitä pitää osata etsiä. Erdogan muistuttaa lähdekriittisyydestä, kun tutustuu turvaistuintesteihin.

  – Esimerkiksi Autoliitto ei tee itse testejä, vaan julkaisee Keski-Euroopassa tehtyjä. Niissä pisteitä kertyy turvallisuuden lisäksi esimerkiksi istuimen kiinnittämisen helppoudesta. Isofix-kiinnitys tuottaa paremmat pisteet kuin turvavyökiinnitys.

  Erdogan neuvoo valitsemaan kiinnitystavan sen perusteella, onko istuinta tarpeen siirrellä usein ja kuinka pitkään istuimen on tarkoitus kestää.

  Jos täytyy siirrellä, isofix voittaa, koska se on nopea ja helppo asentaa. Jos taas tärkeintä on mahdollisimman pitkä käyttöikä, isofix häviää, sillä sitä voi käyttää vain 18 kiloon saakka selkä menosuuntaan matkustettaessa. Sen sijaan turvavyökiinnitteinen istuin käy 25 kiloon asti.

  Jos on varaa autoilla, on varaa turvaistuimeen.

  – Hyvän istuimen voi saada uutena jo 150 eurolla.

  Erdoganin mielestä lastentarvikeliikkeisiin kannattaa astella turvaistuinostoksille vasta, kun pohjatyö on tehty.

  – Kaikilla myyjillä ei valitettavasti ole riittävää tietämystä istuimista, vaikka moni näin olettaa. 

  Erdogan toivoo, että viralliset tahot, kuten neuvolat, ottaisivat asiakseen opastaa tuoreita vanhempia turvalliseen automatkustamiseen.

  Hänen puolestaan poliisikin saisi ottaa nykyistä useammin ratsioidensa kohteeksi lasten turvallisen matkustamisen.

  Myös takseilla on petrattavaa.

  – Välillä kuulee, että vaikka on varta vasten tilattu turvaistuin etukäteen, paikalle saapuneessa taksissa ei sitä olekaan. Ruotsissa ei pääsisi edes taksin kyytiin, jos lapselle ei ole turvaistuinta autossa.

  Yksi yleisimmistä Erdoganin kohtaamista myyteistä on, että jossain vaiheessa lapsi kieltäytyy matkustamasta selkä edellä menosuuntaan, jolloin istuin täytyy kääntää.

  – Vanhemman tehtävä on päättää turvallisuudesta, ei lapsen.

  Osa perustelee kasvot menosuuntaan kääntämistä matkapahoinvoinnin estämisellä. Erdogan huokaa, sillä istuimen kääntäminen on hänen mukaansa vasta viimeinen keino.

  – Ensinnä kannattaa lakata kyselemästä, onko lapsella huono olo. Kyllähän itsellekin tulee huono olo, jos siitä koko ajan puhutaan.

  Jos matkapahoinvointia kuitenkin esiintyy, sen suitsimiseksi löytyy paitsi lääkkeitä myös lukuisia arkisia keinoja niin syömisen, juomisen kuin yleisen matkustusmukavuuden osalta. Myös kireät suun jänteet ja refluksi voivat aiheuttaa pahoinvointia.

  – Vauvoilla näkee monesti liikaa vaatetta, kun auto kuitenkin lämpiää ajaessa. Talvipakkasillakaan ei kannata suosia automatkoilla toppaa, koska paksut vaatteet estävät turvaistuimen kunnollisen kiristämisen.

  Osa ajattelee, että kasvot menosuuntaan on lapselle mukavampi kuin selkä edellä. Silloin jalat kuitenkin roikkuvat istuimen reunan yli ilmassa jalkatilan päällä.

  – Siinä vasta jalat puutuvat. Eihän aikuinenkaan jaksa istua tuntitolkulla jalat ilmassa roikkuen kuin baarijakkaralla.

  Erdogan korostaa, että lapsen mitoille sopiva turvaistuin on parhaimmillaan niin mukava, että siinä kelpaa ottaa torkut, toisin kuin vaikka istuinkorokkeella.

  – Veljelläni on 7- ja 9-vuotiaat lapset. He nukkuvat yhä istuimissaan aina pitkillä automatkoilla.

  Kun turvaistuin on hankittu, sitä pitää myös käyttää.

  – Kaikki haluavat lapsensa parasta. Silti kaikki eivät aina käytä turvaistuimia, kun eivät ehkä ajattele, että vahinko voi sattua lyhyelläkin matkalla.

  Erdogan kehottaa kiinnittämään huomiota myös tavaran pakkaamiseen autossa: kolarin sattuessa pienetkin esineet, kuten parkkikiekko, voivat saada paljon pahaa aikaiseksi.

  – Tavarat kannattaa säilyttää paikoillaan esimerkiksi ovien lokeroissa ja antaa lapsille vain pehmeitä leluja.

  Lisätietoja

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän