Jo 49 yksinyrittäjää on saanut Kangasalla tukipäätöksen, vaikka tukea on voinut hakea vasta tämän viikon

0
Kangasalla yksinyrittäjien tukihakemuksia tuli alkuviikon aikana noin 60-70. Kuva: Iclipart

Jo 49 kangasalalaista yksinyrittäjää on saanut myönteisen päätöksen 2 000 euron suuruisesta valtakunnallisesta tuesta.

Tuki on tarkoitettu yritystoiminnasta aiheutuvien kustannusten kattamiseen koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa.

Tukea on voinut hakea maanantaista alkaen. Kangasala on mukana Pirkanmaan yhteisessä sähköisessä palvelussa, joka on nimeltään tukialusta.fi

— Yhteinen sähköinen alusta mahdollistaa luotettavan tunnistautumisen ja nopean käsittelyn. Se on myös tasa-arvoinen. Tuki jaetaan kaikissa Pirkanmaan kunnissa samoin perustein, kertoo Business Kangasala toimitusjohtaja Päivi Kuusivaara.

Kangasalan kaupungille on tässä vaiheessa osoitettu valtiontukea jaettavaksi noin 1,4 miljoonaa euroa. Se riittää yli 700 avustuskriteerit täyttävälle yksinyrittäjälle. Hakuaikaa on syyskuun loppuun saakka. Kuusivaara sanoo, että kannattaa rauhassa katsoa kaikki tarvittavat liitteet mukaan hakemukseen. Silloin itse käsittelyvaihe on nopeampi.

Hakemuksia tukilausta.fi –palvelun kautta tuli alkuviikon aikana 60–70. Niistä 49 on siis saanut myönteisen päätöksen ja tieto päätöksestä on lähtenyt hakijoille. Rahat tulevat tileille parissa pankkipäivässä.

Kangasalla on noin 800 yksinyrittäjää. Vajaat kymmenen prosenttia yheistä on ehtinyt tehdä hakemuksen ensimmäisen viikon aikana.

Business Kangasalan väki huhki vielä keskiviikkona pitkän päivän, jotta sai kaikki hakemukset käytyä läpi ja puretuksi syntyneen jonon. Tästä eteenpäin hakemuksia käsitellään sitä mukaa, kun niitä tulee.

Yleisimmät syyt sille, että tukipäätöstä ei ole tehty ovat puutteelliset tiedot. Hakemuksesta saattaa puuttua tosite, joka kertoo myynnin alenemisesta tai tukea on haettu väärästä kunnasta.

— Kannattaa käydä yritystietojärjestelmästä tarkistamassa, mikä yrityksen kotikunta on. On ollut sellaisia tapauksia, että yrittäjä on oman kotikuntansa muuttanut Tampereelle jo aiemmin, mutta yrityksen kotikunta on edelleen Tampere. Siinä tapauksessa tukea haetaan Tampereelta, muistuttaa Kuusivaara.

Selkeitä esteitäkin tuen saamiselle on. Tukea saavat vain päätoimiset yrittäjät. Toiminnan pitää myös olla kannattavaa. Jos yrittäjällä on palkka- tai eläketuloja muualta, hän ei koronatukea voi saada. Myös maksamaton verovelka on este tuen saamiselle.

Kuusivaara muistuttaa, että apua kannattaa aina kysyä. Business Kangasala neuvoo, mistä kannattaa aloittaa ja antaa ihan konkreettisia ohjeita esimerkiksi tukihakemuksen täyttämisessä. Ohjeita ja yhteystietoja löytyy Business Kangasalan koronasivulta. Sieltä löytyy myös muun muassa Pirkanmaan yksinyrittäjätuki- ja kriisiapuneuvonnan puhelinnumero.

Tukialusta.fi syntyi Pirkanmaan yrittäjien, Tampereen kauppakamarin, Pirkanmaan kuntien, Tampereen kaupunkiseudun yrityspalveluyhtiö Ensimetrin ja Business Tampereen yhteistyönä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.