Johtava ylilääkäri: Kangasalan koronatapaus ei aiheuttanut joukkoaltistumisia

0

Kangasalla todettiin syksyn ensimmäinen koronavirustartunta. Asia ilmeni Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen karttasovelluksesta tiistaina.

Kangasalan johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi kertoo, että hän sai tiedon tapauksesta eilen maanantaina.

– Tapauksessa ei ole syntynyt massa-altistuksia eikä mitään muutakaan sellaista, mistä kaupunkilaisten pitäisi olla huolissaan, Viitaniemi sanoo.

Viitaniemen mukaan Kangasalla on ollut yksittäisiä ihmisiä koronakaranteenissa altistumisten vuoksi.

– Karanteeneja on ollut loppukesästä alkaen ja tilanne on samanlainen edelleen. Altistuksia tulee aina jostakin, vaikka varsinaisia tartuntatapauksia ei ole Kangasalla ollut viime kevään ja tämän viikon välillä.

Kangasalan kaupunki tekee tilanteessa tiivistä yhteistyötä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa. Sairaanhoitopiiri hoitaa tavallisesti altistusketjujen jäljityksen ja Viitaniemi tekee karanteenipäätökset.

– Jos kaupunkiin tulisi isompia altistumisketjuja esimerkiksi kouluilla, silloin kaupunki auttaisi sairaanhoitopiiriä myös jäljitysten tekemisessä, Viitaniemi avaa.

Tällä hetkellä Kangasalla tehdään keskimäärin 40 koronavirustestiä vuorokaudessa. Aikaisemmin testejä on tehty vain arkipäivinä, mutta ensi viikonloppuna asiaan on tulossa muutos.

– Kangasalalaiset ja pälkäneläiset voidaan ohjata jatkossa terveyskeskuksen arvion ja lähetteen perusteella viikonloppuisin Tampereen messukeskukseen pystytettyyn drive in -testauspisteeseen, Viitaniemi kertoo.

Testiajan saa tällä hetkellä Kangasalla noin 1-2 vuorokauden päähän soitosta. Fimlabin tulokset valmistuvat keskimäärin 36 tunnissa.

– Alkuviikon päivät ovat yleensä ruuhaisimmat juuri viikonloppuaikojen puutteiden vuoksi. Nyt tähänkin saadaan helpotusta.

Työntekijöiden sairauspoissaolot ja alkusyksyyn osunut takaisinsoittohäiriö ovat aiheuttaneet syksyn aikana ruuhkaa muun muassa muutenkin kiireisiin puhelinpalveluihin.

– Tänä korona-aikana työntekijöitämme on ohjeistettu olemaan pois pienistäkin oireista. Sijaisia on ollut hankala löytää, joten olemme joutuneet välillä priorisoimaan työtehtäviä. Pyrimme saamaan kuitenkin toiminnot pyörimään mahdollisimman hyvin, Viitaniemi sanoo.

Uutena yhteydenottokanavana kangasalalaisille on sähköinen Omaolo-palvelu.

– Äkillisen hengitystietulehduksen tullessa kannattaa tehdä Omaolon korona-oirearvio. Koronaepäilyn herätessä voi sitä kautta saada ohjeen, mihin hakeutua ja ensi viikosta alkaen suoraan tekstiviestillä ajan korona-näytteenottoon, Viitaniemi kertoo.

Tällä hetkellä Kangasalla on yhteensä 15 todettua koronavirustapausta. Niistä 14 löydettiin kevään tautiaallossa.

Lue myös: Kangasalla yksi uusi koronavirustapaus – Pirkanmaalla satoja karanteenissa

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.