Johtavan ylilääkärin pesti jäi lyhyeksi

0
Sosiaali- ja terveyskeskuksen johtavana ylilääkärinä kesäkuussa aloittanut Jaana Heinäkallio on irtisanoutunut. Virka joudutaan laittamaan vuoden sisällä jo neljännen kerran avoimeksi.

Sosiaali- ja terveyskeskuksen johtavana ylilääkärinä kesäkuussa aloittanut Jaana Heinäkallio on irtisanoutunut. Hän toimi myös terveyspalveluiden palvelualueen esimiehenä.
Irtisanoutumisen taustalla ovat perhesyyt. Heinäkallio asuu Sastamalassa ja hänellä on neljä lasta.
– Työmatka oli liian pitkä. Kun Sastamalaan tuli avopalveluiden ylilääkärin paikka auki, hän haki sitä ja tuli ainoana hakijana valituksi, vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne kertoo.

Johtavan ylilääkärin paikan täyttäminen on ollut Kangasalla vaikeaa. Tehtävää pitkään hoitanut Sari Mäkinen irtisanoutui vuosi sitten. Hän siirtyi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon vastuualueen ylilääkäriksi.
Ensimmäisellä hakukierroksella oli vain muutama tehtävästä kiinnostunut, ja hakuaikaa jatkettiin. Maaliskuussa virkaan valittu Anna Hjerppe perui hakemuksensa viime hetkellä.
Virka laitettiin jälleen auki, jolloin ainoa hakija oli Jaana Heinäkallio. Hän aloitti tehtävässä kesäkuussa, mutta syyskuussa hänkin irtisanoutui.
Lanne on harmissaan, että virka joudutaan laittamaan vuoden sisällä jo neljännen kerran avoimeksi.
– Eniten tämä huolestuttaa imagon takia. Tämä näyttää ulospäin huonolta, vaikka se ei ole todellisuutta. Perustat ovat Sari Mäkisen jäljiltä hyvässä kunnossa.

Terveyskeskuksen avopalveluiden ylilääkärinä aloitti elokuussa Tiina Viitaniemi. Hän toimii nyt johtavan ylilääkärin sijaisena ja hoitaa kahta tehtävää.
Tampereen seudulla myös Ylöjärvi ja Pirkkala ovat vailla johtavaa ylilääkäriä. Tehtävään sisältyy paljon ulkopuolista painetta, mikä osaltaan vähentää tehtävän kiinnostavuutta.
– Tehtävään tarvitaan karismaattinen johtaja ja oman alueensa vahva asiantuntija. Hänelle tulee paljon yhteydenottoja, muun muassa medialta, ja sitä pitää kestää.

Lanne myöntää, että Kangasalla on ollut pulaa lääkäreistä erityisesti kiireettömässä sairaanhoidossa. Uudet johtajat eivät ole uskaltaneet alkuvaiheessa rekrytoida riittävän rohkeasti.
– Päivystyksessä ja vuodeosastolla on aina lääkäri. Paikkaamme tilannetta tarvittaessa avopuolen lääkäreillä, mikä kertaantuu sitten viiveenä kiireettömässä hoidossa.
– Nyrkkisääntö on, että pitää rekrytoida viisi päätä yli varsinaisen tarpeen noin puoli vuotta etukäteen. Silloin mitoitus on koko ajan oikea, kun huomioidaan sairauslomat ja ihmisten siirtymiset uusiin tehtäviin.
Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskus on Pirkanmaan toiseksi suurin palvelualue.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.