Jokainen kirpparikäynti on seikkailu

0
Merja Klint huomasi myyntipöydällä pienen, lasisen maljakon. Hän käy ahkerasti kirpputoreilla.

Yhä useampi tekee löytöjä kirpputoreilta. Mitä kirpputoreilta etsitään? Entä, mistä tietää kannattaako tuote ostaa? Toimittaja hyppäsi mukaan kiertelemään kirppistä.

Pirkan kirpputorilla Lentolassa käy kuhina jo aamupäivällä keskellä viikkoa. Tapaan Merja Klintin liikkeen ovella ja lähdemme yhdessä katselemaan tämän päivän antia. Kirpparihaukan silmät ovat valmiina uusiin löytöihin.

Merja Klint ei anna tavarapaljouden sokaista itseään. Hän keskittyy etsimään tarvitsemaansa.

Mäkirinteentiellä sijaitseva kirppis on yksi Kangasalan suurimmista. Sen uumenista löytyy jokaiselle jotakin. Pöydät notkuvat vaatteita, leluja, kirjoja, astioita ja ties mitä muita aarteita.

– Kirpputorilla auttaa järjestelmällisyys. Pöydät ja tuotteet kannattaa katsoa rauhassa läpi. Itse menen fiiliksen mukaan. Usein en etsi mitään erityistä.

Klint on harrastanut kirpputoreilla käymistä opiskeluajoiltaan eli 1990-luvulta lähtien. Tuolloin kirpputoreilta löysi halpaan hintaan käyttötuotteita. Toinen selkä kirppistelypiikki tuli 2000-luvulla lasten myötä.

– Alkuun tein täsmäiskun joka sunnuntaiaamu kirppikselle, koska silloin oli parhaimmat apajat.

Toinen syy kirpputoreilla käymiseen on, että se on ekologista. Kaikkea ei tarvitse hankkia uutena.

– Minua ahdistaa maailman tavaranpaljous ja kertakäyttökulutus. Ihmiset vaan ostavat uutta ja heittävät vanhoja roskiin, jonka myötä jätevuoret kasvavat. Tekisi mieli hypätä roskalavoille etsimään, että mitä sieltä löytyy, hän kertoo.

Tarkaksi kirpputorikävijäksi voi kasvaa. Kiertelemällä silmä harjaantuu etsimään hyvät akanoista. Klint neuvoo, että energia kannattaa satsata siihen, mitä etsii.

Ajatus on yksinkertainen: älä anna tavaranpaljouden sokaista.

– Kokemattoman kirpparikävijän kannattaa mennä penkomaan ja katsomaan pöydistä, mikä niiden anti on. Ja kiertää ahkerasti, mennä uusiin paikkoihin. Hinnan on syytä kohdata. Jos hinta ei miellytä, tuote on syytä jättää ostamatta.

Pian hän kiinnittää huomion myyntipöydällä oleviin tennareihin. Lapselle etsinnässä kengät jäävät kuitenkin harkintaan.

– Koko ei ehkä kuitenkaan ole sopiva. Pitäisi olla lapsi mukana ja sovittaa kenkiä.

Merja Klint sanoo, että eniten kirppistelyssä harmittaa se, että vaatteissa kokoja ei ole tarjolla samalla tavalla kuin vaatekaupoissa. – Ensin löydät jonkun aivan ihanan vaatteen ja toteat, että no; en minä tähän mahdu.

Muutama läpimädänkin ostoksen hän on joskus tehnyt.

– Olen ostanut vaatteita, jotka eivät sovi ollenkaan itselleni tai lapsilleni. Olisi pitänyt katsoa maltilla ja olla tarkempi.

Toimittajan kysyessä parhaasta ostoksesta Klintin silmistä heijastuu innostus ja hän huudahtaa:

– Paras löytöni ovat upouudet aikuisten toppahousut. Sellaiset tosi hienot farkkukuosiset. Kympillä!

Kodin sisustus koostuu pitkälti kirpputoreilta löytyneistä huonekaluista. Klintin heikkoutena on vanhasta puusta valmistetut huonekalut.

– Ei mitään Ikea-lastulevyä, vaan kunnon puuta. Löydettyäni vanhan huonekalun, hion ja entisöin sen tarvittaessa ja laitan käyttöön.
Viimeisin löytö auttoi arjen ongelmaan. Tuunaamalla kuivaustelineeseen tarkoitettu verkko sai uuden käyttötarkoituksen.

– Tein niistä itikkaverkot sadevesitynnyreiden päälle, kertoo Klint.

Kangasalla toimii muutama kirpputori. Kirpputorikävijöiden määrää voi vain arvella, koska erityisesti sosiaalisen median eri kirpputoriryhmät ovat nousseet suosioon.

– Kangasalla on tämänkokoiseen kaupunkiin nähden oikein hyvä kirpputorivalikoima. Jokaiselle löytyy sopiva kirpputori, suuresta
pieneen.

Klint kuluttaa vähemmän aikaansa sosiaalisen median kirpputoriryhmissä.

– Olen siinä mielessä vanhanaikainen, että tykkään hypistellä asioita kivjalkaliikkeissä. Sosiaalisen median kirppiksillä on haasteena, että ensin sovit myyjän kanssa tapaamispaikan ja sitten toinen tuijottaa vieressä, kun yrität tehdä päätöstä, ostatko tuotteen vai et. Se on kamalaa, hän naurahtaa.

Kirpputorikierros alkaa olla loppusuoralla. Käymme vielä muutaman pöydän uudestaan. Tällä kertaa kirpputorilta ei löytynyt mitään sopivaa, mutta ehkä ensi kerralla toisen romu on jonkun toisen helmi.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.