Jokaiselle kangasalalaiselle koululaiselle varataan keskimäärin neljä maskia koulupäivän ajaksi – käytössä tukku muitakin viruksen torjuntaohjeita: ”Ohjeistuksen pohjalta koulut ovat tehneet omat toimintasuunnitelmansa”

0
Käsihygieniasta huolehtimiseen on jo totuttu kouluissa koronavirusepidemian aikana. Kuvituskuva: Pixabay

Julkinen koronavirusepidemiakeskustelu on käsitellyt viime päivinä sitä, miten koronavirus leviää kouluissa ja miten viruksen leviämistä niissä voitaisiin ja pitäisi estää.

Pirkanmaan alueellinen koronapandemiaryhmä suositteli eilen maskin käyttöä kaikille koululaisille. Kangasalan kaupunki tiedotti pian suosituksen tultua, että kasvomaskeja toimitetaan kouluihin mahdollisimman pian.

Kysyimme kaupungin opetuspäällikkö Merja Lehtoselta maskien käytöstä ja millä muilla tavoin koronaepidemiaa pyritään nyt Kangasalla kouluissa hillitsemään.

Miten maskien käyttö kouluissa käytännössä toteutetaan?

– Maskeja varataan keskimäärin neljä oppilasta kohti [päivässä]. Lisäksi koulukyydityksessä olevat saavat kaksi maskia. Tarvittaessa maskeja saa toki enemmän. Maskia on ohjeistettu vaihdettavaksi välitunnin ja ruokailun jälkeen.

Maalaisjärjellä ajatellen maskeja täytyy kulua ihan valtava määrä päivässä. Mistä kaupunki hankkii maskit, ja riittääkö niitä kaikille?

– Maskeja kuluu tosiaan paljon, mutta niiden saatavuus on ollut hyvä. Kaupunki on hankkinut maskit Kuntien hankintapalvelut Kuha oy:n kilpailuttamalta toimijalta. Maskien hankkimisesta koko kaupunkiin vastaa kehitysjohtaja.

Esimerkiksi hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on jo arkipäivää kouluissa. Sen ja kasvomaskien käytön ohella kouluille on annettu lista muita ohjeita, joilla pyritään ehkäisemään viruksen leviämistä.

– Kouluja on ohjeistettu Opetushallituksen tekemien linjausten mukaisesti. Ohjeistuksen pohjalta koulut ovat tehneet omat toimintasuunnitelmansa, Lehtonen kertoo.

Opetushallituksen ohjeiden mukaan kouluissa vältetään lasten ikä ja kehitystaso huomioiden tilanteita, joissa ollaan suorassa kosketuksessa muiden kanssa.

Alakouluissa ryhmät pidetään erillään toisistaan, mutta valinnaisissa aineissa ryhmä voi vaihtua, ellei opetusta voi muuten toteuttaa.

Jos esimerkiksi yläkouluissa on mahdotonta pitää ryhmiä erillään, panostetaan väljyyteen ja hygieniaan sekä pyritään porrastamaan opetusta.

Samoissa tiloissa pitää pyrkiä pitämään mahdollisimman vähän väkeä. Myös esimerkiksi välitunnit olisi hyvä porrastaa. Tyhjillään olevia tiloja ohjeistetaan ottamaan tarvittaessa opetuskäyttöön.

Kouluruokailut opetushallitus suosittelee järjestettävän mahdollisuuksien mukaan luokan tai ryhmän kesken tai käyttävän ruokasalia porrastetusti.

Isoja yhteistilaisuuksia kouluissa ei ohjeiden mukaan järjestetä, jos väljyyttä ja hygieniatekijöitä ei voida huomioita. Opetushallitus kehottaa myös välttämään muiden kuin lasten sekä koulun ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan tarpeetonta oleskelua koulujen ja varhaiskasvatuksen alueilla.

Oman luokan omalla kuljetuksella suoritettavia opintoretkiä, esimerkiksi uimahalliin, voidaan toistaiseksi tehdä.

Ohjeissa todetaan, että hygienian tehostamisesta ja fyysisten kontaktien välttämisestä huolimatta on tärkeää huolehtia, että lapset saavat tarvitsemansa läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen.

Virusmuunnos sairastuttaa henkilökuntaa

Viime aikoina on keskusteltu siitä, pitäisikö kokonaisia koululuokkia asettaa karanteeniin, jos jollakin oppilaalla todetaan koronavirustartunta.

Merja Lehtonen muistuttaa, että karanteenipäätöksiä eivät tee koulut tai opetuspalvelut, vaan terveysviranomaiset.

– Tällä hetkellä Pirkanmaan yleinen linja on ollut viime syksyn kaltainen, eli kokonaisia luokkia ei laiteta karanteeniin yhden oppilaan koronavirustartunnan vuoksi, hän kertoo.

Koronavirusepidemia jatkuu jo kolmatta vuotta koetellen koulujen henkilökunnan jaksamista.

– Alkanut vuosi on näyttänyt tuovan uuden haasteen siinä, että myös henkilöstöä sairastuu herkästi Omikron-muunnoksen aiheuttamaan koronaan. Yritämme kaikin keinoin huolehtia jokaisen jaksamisesta tänä haastavana aikana.

Lehtonen kertoo, että toistaiseksi poissaolot uuden virusmuunnoksen takia ovat yksittäisiä ja loman ajalta.

– Ensi viikko varmasti näyttää paremmin, miten muiden muassa koulujen toimet viruksen leviämisen ehkäisemiseksi ovat toimineet.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.