Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Tarjous voimassa 23.10. asti tai niin kauan kuin tuotteita riittääTarjous voimassa 23.10. asti tai niin kauan kuin tuotteita riittää

Jokamiehellä on myös velvoitteita

Eija Koivu
Pääkirjoitus - 5.7.2017 kello 8.00

Toimituksen sähköpostiin on kesän sateisuudesta huolimatta tullut useampikin toive jutusta, jossa kerrotaan jokamiehenoikeuksista ja toisaalta myös -velvollisuuksista.

Viestien perusteella voi päätellä, että toivejutun kohderyhmä muodostuu pienehköstä joukosta tietämättömiä, itsekkäitä tai muuten vain toisista piittaamattomia kansalaisia.

Etenkin pihapiirin ja sen laajuuden suhteen tuntuu olevan paljon epäselvyyksiä. Laista ei selkeää metrimääritelmää löydy. Selvää kuitenkin on, että asuinrakennuksen pihapiiriin ei saa asiatta ja omin luvin mennä. Jokamiehenoikeudet eivät kumoa kotirauhan suojaa sen paremmin kuin hallintaoikeuttakaan.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

On helppo ymmärtää taajamien liepeillä asuvia, joita harmittaa oman piha-alueen muuttuminen epäviralliseksi kevyen liikenteen väyläksi. Jos siitä huomauttaa, vastaukseksi saa anteeksipyynnön sijasta ankaraa sadattelua ja nimittelyä.

Sanoipa laki mitä tahansa, jokaisella on lupa noudattaa hyviä tapoja ja miettiä asioita myös vastapuolen kannalta. Jos huomaat reippailureittisi johtavan oma­kotitalon grillikatoksen ja kuistin välistä, miten itse vastaavassa tilanteessa talon asukkaana toivoisit toimittavan?

Kirkkaasta vedestään tunnetun Heramaanjärven jylhistä rantamaisemista ovat tänä kesänä päässeet nauttimaan myös vartiointiliikkeen palveluksessa olevat vartijat.

Heramaa ympäröivät metsät omistaa Vihtori Peltosen säätiö, jota huolestuttaa etenkin ajattelematon tulenkäsittely. Moni luulee, että nuotiotulien virittäminen lukeutuu jokamiehenoikeuksiin. Toisen maalle ei saa luvatta tehdä tulta. Heraman rannoille lupia ei ole myönnetty. Enää se ei olisi mahdollistakaan, koska järveä ympäröi luonnon­suojelu­alue.

Ammattivartijoihin turvautuminen on ymmärrettävää. Tuli voi levitä huonosti sammutetusta nuotiosta maastoon makkaranpaistajien jo poistuttua. Syrjäisellä seudulla metsäpalon syttymistä ei välttämättä heti huomata ja liekit ehtivät levitä laajalle ennen sammuttajien saapumista.

Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös